ΥΓΕΙΑ

Νέα αναλγητικά κατά του πόνου και της κατάθλιψης

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2012, 18:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέα αναλγητικά κατά του πόνου και της κατάθλιψης
Facebook Twitter Whatsapp
Νέες έρευνες δίνουν φως σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο εθισμός και η κατάθλιψη.
Νέες έρευνες δίνουν φως σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο εθισμός και η κατάθλιψη. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν την τρισδιάστατη ατομική δομή δύο υποδοχέων οπιοειδών, δηλαδή εκείνων των πρωτεϊνικών μορίων που βρίσκονται στην επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων και παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στο αίσθημα της ευχαρίστησης και του πόνου, στον εθισμό, στην κατάθλιψη, την ψύχωση κ.α.

Η ανακάλυψη, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο για νέα φάρμακα που επουλώνουν τους χρόνιους πόνους αλλά και φάρμακα που καταπολεμούν την κατάθλιψη, το άγχος ή τον εθισμό.  

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τις δύο σχετικές μελέτες στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι η λεπτομερής χαρτογράφηση της δομής των υποδοχέων οπιοειδών, με τη βοήθεια της τεχνικής της κρυσταλλογραφίας ακτίνων-Χ, διευκολύνει πλέον την ανάπτυξη νέων φαρμάκων σε σημαντικό βαθμό. 
 
Υπάρχουν διάφορα είδη υποδοχέων οπιοειδών και ο τρόπος που συνδυάζονται μεταξύ τους, δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Για παράδειγμα, οι υποδοχείς «μ» ρυθμίζουν την ευχαρίστηση και την ανακούφιση από τον πόνο, ενώ αντίθετα οι υποδοχείς «κ» την κατάθλιψη και τη δημιουργία ψυχεδελικών εμπειριών.   

Οι ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν τη δομή τόσο των υποδοχέων «μ» όσο και των «κ». Μάλιστα, στην περίπτωση των δεύτερων υποδοχέων οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στον τρόπο που ο εγκέφαλος παράγει την αντίληψη και τη συνείδηση, καθώς και γενικότερα τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Οι πρωτεϊνικοί υποδοχείς γενικότερα (πέρα από αυτούς ειδικά για τα οπιοειδή) είναι δυναμικά και πολύπλοκα μόρια πανταχού παρόντα στην επιφάνεια των κυττάρων, που ενεργοποιούνται από κάθε είδους ερέθισμα, όπως το φως, οι οσμές, οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν την ακριβή δομή όλων αυτών των μορίων, πράγμα καθόλου εύκολο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr