ΥΓΕΙΑ

Τα λάθη στην αντιμετώπιση του εμφράγματος

Δημοσίευση 10 Μαΐου 2012, 19:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τα λάθη στην αντιμετώπιση του εμφράγματος
Facebook Twitter Whatsapp
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αναμφισβήτητα σκοτώνει εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Τα τρία μεγάλα λάθη στην αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου μπορούν σίγουρα να απαλειφθούν εάν τα γνωρίζουμε.
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αναμφισβήτητα σκοτώνει εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Τα τρία μεγάλα λάθη στην αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου μπορούν σίγουρα να απαλειφθούν εάν τα γνωρίζουμε.
Το πρώτο λάθος σχετίζεται με την καθυστέρηση στην κλήση γιατρού στο σπίτι ή με την επίσκεψη του αρρώστου στο ιατρείο μόλις εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα. Αυτός ο χαμένος χρόνος μπορεί να στοιχίσει μια ζωή.

Το δεύτερο λάθος έχει σχέση με την παράλειψη λήψης ασπιρίνης. Με τα πρώτα συμπτώματα του εμφράγματος, το μάσημα μιας ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει διάλυση του θρόμβου μέσα στην αρτηρία και να αποτρέψει το έμφραγμα. Αυτό συμβαίνει σε 1 στις 4 περιπτώσεις εμφράγματος.

Το τρίτο λάθος σχετίζεται με τη μη άμεση κλήση ασθενοφόρου και τη μη διακομιδή του ασθενούς με την καρδιολογική μονάδα σε νοσοκομείο που να διαθέτει καλά οργανωμένο καρδιολογικό τμήμα με αιμοδυναμικό εργαστήριο.

Γιατί όμως αυτές οι 3 παραλείψεις θεωρούνται ολέθρια λάθη; Σήμερα πια είναι κτηθείσα γνώση ότι στα 100 εμφράγματα περίπου τα 30 δεν φθάνουν καν στο νοσοκομείο, από θανατηφόρες αρρυθμίες (κοιλιακή μαρμαρυγή ή κοιλιακή ταχυκαρδία) που συμβαίνουν κυρίως μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξη του εμφράγματος. 

Η απώλεια χρόνου σε αναζήτηση γιατρού ή η καθυστέρηση της κλήσης ασθενοφόρου στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Το να βρεθεί ο άρρωστος με οποιοδήποτε μέσο σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο μέσα σε μία ώρα, του παρέχει τη δυνατότητα να ανοίξει η αρτηρία της καρδιάς του με την αγγειοπλαστική και το stent που θα ακολουθήσουν και έτσι να αποτραπεί το έμφραγμα και οι επιπλοκές του. 

Στις μεγάλες πόλεις όπου επικρατούν χαοτικές κυκλοφοριακές συνθήκες, ακόμα και η διακομιδή με οποιοδήποτε ιδιωτικό μέσο είναι ενδεδειγμένη, προκειμένου να αποφευχθεί το σταμάτημα της καρδιάς έπειτα από μια θανατηφόρο αρρυθμία. Ο άνθρωπος που σώζεται με απινίδωση (ηλεκτροσόκ) μπορεί να κάνει μια κανονική ζωή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ακόμα και μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Στις μεγάλες και καλά οργανωμένες μεγαλουπόλεις υπάρχουν κινητές μονάδες, μοτοσικλέτες με νοσηλευτή και γιατρό, διασπαρμένες σε διάφορα σημεία της πόλης, που φθάνουν στα πρώτα 5 λεπτά από την κλήση του ασθενούς κοντά του.
Ποια άλλη πάθηση άραγε σκοτώνει περίπου 1.500 ανθρώπους κάθε χρόνο στο Λεκανοπέδιο, οι οποίοι μπορούν να σωθούν τόσο απλά;


Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις