ΥΓΕΙΑ

Τέστ ανίχνευσης γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2012, 22:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τέστ ανίχνευσης γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο
Facebook Twitter Whatsapp

Η ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάγνωστες, είναι πλέον εφικτή από την αρχή του έτους και στην Ελλάδα χάρη σε μια επαναστατική τεχνική που ονομάζεται συγκριτικός γενωμικός υβριδισμός σε μικροστοιχίες ή απλούστερα μοριακός καρυότυπος.

Η ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάγνωστες, είναι πλέον εφικτή από την αρχή του έτους και στην Ελλάδα χάρη σε μια επαναστατική τεχνική που ονομάζεται συγκριτικός γενωμικός υβριδισμός σε μικροστοιχίες ή απλούστερα μοριακός καρυότυπος. Πρόκειται για ένα γενετικό τεστ το οποίο αναλύει με έως και 1000 φορές μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα χρωμοσώματα του εμβρύου και ανιχνεύει 120 σύνδρομα και γενετικές ανωμαλίες (έναντι 10 του κλασικού καρυοτύπου) που εμφανίζονται ξαφνικά ακόμη και σε μία φυσιολογική κύηση χωρίς να υπάρχει προηγούμενο ιστορικό ή υπερηχογραφικά ευρήματα. Χάρη σε αυτό το τεστ οι υποψήφιοι γονείς θα έχουν υψηλότερα ποσοστά βεβαιότητας για την έλλειψη ανωμαλιών στο έμβρυο.

 Το πλεονέκτημα του τεστ αυτού έναντι του κλασικού καρυοτύπου πέραν του ότι ανιχνεύει πολλαπλάσια σύνδρομα και γενετικές ανωμαλίες, είναι ότι απαιτείται μικρότερη ποσότητα αμνιακού υγρού ενώ τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 4 ημέρες (και όχι σε 20) με το ίδιο κόστος. Προς το παρόν το τεστ αυτό εφαρμόζεται σε ιδιωτικό εργαστήριο γενετικής που λειτουργεί στην Αθήνα.
 
Πηγή: pro.com.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις