ΥΓΕΙΑ

Ο κακός ύπνος προδίδει το Αλτσχάιμερ

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2013, 15:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο κακός ύπνος προδίδει το Αλτσχάιμερ
Facebook Twitter Whatsapp
Ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να προδίδουν οι δυσκολίες στον ύπνο, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.
Ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να προδίδουν οι δυσκολίες στον ύπνο, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 145 εθελοντές, ηλικίας 45 ετών και άνω, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος ήταν διαταραγμένος σε όσους είχαν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από αρχόμενη νόσο Αλτσχάιμερ, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ακόμα εκδηλώσει την απώλεια μνήμης ή τα άλλα νοητικά προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν.

Οι 145 εθελοντές συμμετείχαν σε πειράματα στο Ερευνητικό Κέντρο Νόσου Αλτσχάιμερ (ADRC) του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και υποβλήθηκαν σε αναλύσεις υγρού από τη σπονδυλική τους στήλη.
Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, όπως λέγεται, αναλύθηκε για να αναζητηθούν δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ.Τα δείγματα έδειξαν πως 32 εθελοντές είχαν προκλινική νόσο Αλτσχάιμερ, που σημαίνει ότι πιθανότατα είχε αρχίσει η δημιουργία αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλό τους, δίχως όμως ακόμα να έχουν επηρεαστεί οι νοητικές λειτουργίες τους.

Επί δύο εβδομάδες οι συμμετέχοντες στη μελέτη κρατούσαν λεπτομερή ημερολόγια ύπνου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πότε έμπαιναν για ύπνο και πότε σηκώνονταν από το κρεβάτι, πόση ώρα χρειάζονταν για να αποκοιμηθούν και πόσες φορές μέσα στην ημέρα τους έπαιρνε ο ύπνος.

Επιπλέον, φορούσαν αισθητήρες στον καρπό για να καταγράφεται το επίπεδο της δραστηριότητάς τους στη διάρκεια του ύπνου.

Οι εθελοντές με προκλινική νόσο Αλτσχάιμερ είχαν χειρότερη αποδοτικότητα ύπνου (κατά μέσον όρο 80,4%) απ’ ό,τι εκείνοι δίχως δείκτες άνοιας (κατά μέσο όρο ήταν 83,7%).

Επιπλέον, οι πάσχοντες από προκλινική νόσο έμεναν κατά μέσον όρο στο κρεβάτι όσο και οι υπόλοιποι, αλλά περνούσαν λιγότερη ώρα κοιμισμένοι, ενώ είχαν την τάση να αποκοιμούνται πιο συχνά μέσα στην ημέρα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr