ΥΓΕΙΑ

Ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων

Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2013, 23:01 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2013, 16:22
Ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων
Facebook Twitter Whatsapp

Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού μπορούν να είναι τραγικές. Mπορεί να οδηγήσει σε αναπηρική καρέκλα, εν μέρει σε παράλυση. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν στον εγκέφαλο; Στέλνει το σώμα προειδοποιητικά μηνύματα;

Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού μπορούν να είναι τραγικές. Mπορεί να οδηγήσει σε αναπηρική καρέκλα, εν μέρει σε παράλυση. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν στον εγκέφαλο; Στέλνει το σώμα προειδοποιητικά μηνύματα;

Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή στον καθένα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη και σε μικρά παιδιά. Όπως υπολογίζεται, στη Γερμανία κάθε χρόνο περίπου 300 παιδιά και έφηβοι παθαίνουν εγκεφαλικό. Μια εμπειρία που κανένας δεν θα ήθελε να βιώσει. Μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια και πόδια, παράλυση του προσώπου και της γλώσσας είναι ορισμένοι από τους προπομπούς ενός εγκεφαλικού.

Οι γιατροί διακρίνουν δύο είδη εγκεφαλικού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιοάχιμ Ρέυτερ της κλινικής Αλτόνα του Αμβούργου, το 80% όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό ανήκουν στην κατηγορία του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού ή αλλιώς αποφρακτικού επεισοδίου. Είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα δεν παίρνουν οξυγόνο και πεθαίνουν. Η άλλη περίπτωση είναι η εγκεφαλική αιμορραγία ή αλλιώς τα αιμορραγικά επεισόδια, οταν ένα αγγείο εντός ή εκτός του εγκεφάλου διαρρηγνύεται, επιτρέποντας στο αίμα να διαφύγει στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση αποτελεί πολύ συχνά το αίτιο αυτής της κατάστασης.

Εντατικές έρευνες στην Γερμανία

Στη Γερμανία 260.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Σε βιομηχανικές χώρες αποτελεί την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου και οι τάσεις είναι, δυστυχώς, αυξητικές. Ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, το άγχος, θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. Δεδομένου ότι πρόκειται για ασθένειες που αφορούν τις περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι σημαντικό να γίνονται διεθνείς έρευνες πάνω σε αυτούς τους τομείς. "Τα τελευταία 10 με 20 χρόνια η Γερμανία είναι πολύ δραστήρια στο πεδίο της θεραπείας των εγκεφαλικών επεισοδίων", λέει ο καθηγητής Γιοάχιμ Ρέυτερ. Πολλές μελέτες που έχουν ξεκινήσει στη Γερμανία δείχνουν ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αποθεραπεία ενός εγκεφαλικού είναι η κρανιοτομή, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να έχει περισσότερο χώρο. Η κρανιοτομή ανακουφίζει την πίεση εντός του εγκεφάλου (ενδοκρανιακή πίεση) με την απομάκρυνση του κατεστραμμένου ή πρησμένου τμήματος του εγκεφάλου που μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τον καθηγητή είναι μια μέθοδος πολύ διαδεδομένη στη Γερμανία που θα πρέπει να υιοθετηθεί και διεθνώς.

Σημαντικοί οι συνοδοί στην αποθεραπεία

Κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σημαντική τομή και η θεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρα. Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς εξακολουθούν να είναι παράλυτοι, δεν μπορούν να μιλήσουν και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται ένας 'προσωπικός συνοδός' στους ασθενείς. Ένας συνοδός οργανώνει και κανονίζει τα ιατρικά ραντεβού, προσέχει έτσι ώστε ο ασθενής του να πάρει τα φάρμακα του και έχει γενικά μια εποπτεία.

Δυστυχώς υπάρχουν σήμερα μεγάλα κενά στο πεδίο της φροντίδας ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Αρκετοί είναι εκείνοι που επιθυμούν την τοποθέτηση συνοδών στα νοσοκομεία, για τις περιπτώσεις εγκεφαλικών. Συνοδοί υπάρχουν σήμερα μόνον στα νοσοκομεία της Δρέσδης και του Γκούτερσλοχ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως αναμένεται να τοποθετηθούν και στο Αμβούργο.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr