ΥΓΕΙΑ

Τρισδιάστατη καλλιέργεια κυττάρων δημιουργεί μικροσκοπικό πάγκρεας

Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2013, 14:33 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2013, 14:33
Τρισδιάστατη καλλιέργεια κυττάρων δημιουργεί μικροσκοπικό πάγκρεας
Facebook Twitter Whatsapp

Μια νέα μέθοδο που πιστεύουν ότι θα οδηγήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 ανέπτυξαν επιστήμονες στη Δανία.

Μια νέα μέθοδο που πιστεύουν ότι θα οδηγήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 ανέπτυξαν επιστήμονες στη Δανία.

Διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης κατάφεραν να αναπτύξουν μια 3D μέθοδο που θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν μικροσκοπικό πάγκρεας.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, πρόκειται για μια μέθοδο τρισδιάστατης καλλιέργειας, η οποία επιτρέπει την αποτελεσματική εξάπλωση των παγκρεατικών κυττάρων και σε βάθος χρόνου θα συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία μικροσκοπικού παγκρέατος από προγονικά κύτταρα.

Αν πετύχουν κάτι τέτοιο, οι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν δοκιμές καινούργιων φαρμάκων για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2, με τη διαφορά ότι θα γίνονται σε ρεαλιστικές συνθήκες.

Η νέα μέθοδος επιτρέπει στα κύτταρα να αποκτήσουν τρισδιάστατο σχήμα που τα βοηθά να πολλαπλασιάζονται, κάτι που δεν συμβαίνει με τις παλαιότερες μεθόδους. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Anne Grapin – Botton από το Danish Stem Cell Centre, σε μόλις μία εβδομάδα από τα αρχικά κύτταρα αναπτύχθηκαν 40.000 κύτταρα, τα οποία παρήγαγαν πεπτικά ένζυμα και ορμόνες όπως η ινσουλίνη.

Στη συνέχεια, οργανώθηκαν στα λεγόμενα παγκρεατικά οργανοειδή, τα οποία μοιάζουν πάρα πολύ με φυσιολογικό πάγκρεας.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι η προσαρμογή της νέας μεθόδου με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr