ΥΓΕΙΑ

Έρχεται η θεραπεία του κοινού κρυολογήματος

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2014, 08:03 / Ανανεώθηκε 7 Μαρτίου 2014, 08:36
Έρχεται η θεραπεία του κοινού κρυολογήματος
Facebook Twitter Whatsapp

Ίσως μια θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Ίσως μια θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από την Οξφόρδη, το Λιντς, το Πεκίνο και το Ινσμπουργκ πιστεύουν ότι δημιούργησαν ένα φάρμακο το οποίο θα μπορεί να πολεμήσει τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Σύμφωνα με το Βήμα, η ουσία που ανέπτυξαν μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση των ανθρώπων από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. 

Για την ακρίβεια, η φαρμακευτική ουσία των επιστημόνων στοχεύει τον ιό που είναι υπεύθυνος για τη νόσο χεριών, ποδιών, στόματος - πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη που προσβάλλει μικρά παιδιά (εκδηλώνεται με πυρετό και εξανθήματα) και προκαλεί επιδημίες στην Ασία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, το νέο επίτευγμα είναι σημαντικό σε ό,τι αφορά το κυνήγι μιας αποτελεσματικής θεραπείας για το κρυολόγημα, και αυτό διότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος είναι παρόμοιοι με εκείνον που προκαλεί τη νόσο χεριών, ποδιών, στόματος.

Ο καθηγητής Ντέιβ Στιούαρτ, διευθυντής του Τμήματος Δομικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέφερε: «Στοχεύοντας μια δομή που εντοπίζεται σε σχετικούς ιούς, καθίσταται δυνατό να αναπτύξουμε παρόμοιες θεραπείες οι οποίες θα στοχεύουν και τους ιούς του κρυολογήματος. Εξ όσων γνωρίζω, μια εταιρεία έχει ήδη κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά τη στόχευση του κύριου ιού του κοινού κρυολογήματος. Η δική μας ερευνητική δουλειά βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο συνεργαζόμαστε με επιστήμονες στην Κίνα προκειμένου να δημιουργηθεί όσο πιο σύντομα γίνεται ένας αναστολέας».

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι θα περάσουν χρόνια ώσπου ένα τέτοιο φάρμακο να βγει στην αγορά. Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι οφείλουν να είναι προσεκτικοί, αφού οι ιοί μεταλλάσσονται ταχύτατα και είναι πιθανό ο EV71 να μεταλλαχθεί ώστε να «ξεφύγει» από τον αναστολέα που ετοιμάζουν.

Ωστόσο τα πρώτα σημάδια είναι υποσχόμενα και τώρα που η μεθοδολογία υπάρχει, ίσως θα είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένας αναστολέας που θα είναι αποτελεσματικός και ενάντια στις μεταλλάξεις του ιού, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Structural and Molecular Biology».

Πηγή: ygeianews.gr