ΥΓΕΙΑ

Ιογενείς ηπατίτιδες: Εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για τη δημόσια υγεία

Δημοσίευση 15 Ιουλίου 2014, 18:28 / Ανανεώθηκε 15 Ιουλίου 2014, 18:28
Ιογενείς ηπατίτιδες: Εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για τη δημόσια υγεία
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ιογενείς ηπατίτιδες εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, καθώς παγκοσμίως αποτελούν την όγδοη αιτία θανάτου, τονίζει ο Αθανάσιος Τσακρής Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ιογενείς ηπατίτιδες εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, καθώς παγκοσμίως αποτελούν την όγδοη αιτία θανάτου, τονίζει ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι συχνότερες και πιο επικίνδυνες, καθώς προκαλούν μακροπρόθεσμα κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο, είναι η ηπατίτιδες Β και C. Οι ηπατίτιδες αυτές μεταδίδονται κυρίως μέσω μολυσμένου αίματος ή βελόνων και με την σεξουαλική επαφή. Η πορεία της νόσου που προκαλούν είναι «ύπουλη», αφού η αρχική λοίμωξη είναι συνήθως ήπια και σπάνια γίνεται αντιληπτή. Παρόλα αυτά,  σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει και εξελίσσεται σταθερά χρόνια βλάβη και προοδευτική καταστροφή του ήπατος, μετά από πολλά χρόνια. Η «ύπουλη» αυτή πορεία της νόσου δυσχεραίνει τη διάγνωση των πασχόντων σε αρχικά στάδια, οπότε η θεραπεία θα ήταν αποτελεσματική. Επιβάλλεται λοιπόν ο προληπτικός έλεγχος για τις ηπατίτιδες αυτές, ειδικά στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Για να γίνει εμφανής η έκταση του προβλήματος των ιογενών ηπατιτίδων, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από ηπατίτιδα Β και πάνω από 2 δισεκατομμύρια έχουν εκτεθεί στον ιό, ενώ σχεδόν το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού (170 εκατομμύρια) νοσούν από ηπατίτιδα C. Επειδή παρά τη σοβαρότητά τους, οι ιογενείς ηπατίτιδες δεν είχαν τύχει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος διεθνώς, το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την 28η Ιουλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Ας σημειωθεί ότι μόνο 4 μέρες το χρόνο είναι αφιερωμένες σε κάποια συγκεκριμένη νόσο. Ο εορτασμός αυτός, στον οποίο συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, έχει στόχο να αυξήσει την επαγρύπνηση για τις ιογενείς ηπατίτιδες και να προάγει τις ενέργειες των κυβερνήσεων για αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης αλλά και έγκαιρης διάγνωσης και πρόσβασης των ασθενών στη θεραπεία.

Η πρόληψη της ηπατίτιδας Β είναι σχετικά εύκολη, σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, καθώς υπάρχει από αρκετά χρόνια αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, το οποίο περιλαμβάνεται στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των παιδιών, αλλά πρέπει να γίνεται σε όλα τα άτομα με υψηλό κίνδυνο έκθεσης, όπως είναι οι τοξικομανείς, οι επαγγελματίες της υγείας και οι άνθρωποι με συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων.

Εμβόλιο για την ηπατίτιδα C δυστυχώς δεν υπάρχει, οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή μετάδοσης, ειδικά στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, που είναι η πιο εκτεθειμένη ομάδα, καθώς η ηπατίτιδα C θεωρείται ότι μεταδίδεται δύσκολα με τη σεξουαλική επαφή. Για τον περιορισμό της μετάδοσης της ηπατίτιδας είναι αναγκαίος ο συχνός έλεγχος των παραπάνω ατόμων υψηλού κινδύνου για το αν είναι ήδη φορείς των ιών της ηπατίτιδας Β ή C χωρίς να το γνωρίζουν, ώστε να τηρούν ασφαλείς πρακτικές αλλά και να λαμβάνουν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία.

Σήμερα μάλιστα, υπάρχουν διαθέσιμα πολύ αποτελεσματικά φάρμακα που περιορίζουν στο ελάχιστο την κυκλοφορία των ιών στο αίμα και τις συνακόλουθες βλάβες, καταλήγει ο καθηγητής.