ΥΓΕΙΑ

Ποιες συνήθειες βλάπτουν τα δόντια

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2014, 16:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιουλίου 2014, 16:00
Ποιες συνήθειες βλάπτουν τα δόντια
Facebook Twitter Whatsapp

Εκτός από το λανθασμένο βούρτσισμα και την ελλιπή περιποίηση κάποιες κακές συνήθειες μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τα δόντια μας.

Εκτός από το λανθασμένο βούρτσισμα και την ελλιπή περιποίηση κάποιες κακές συνήθειες μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τα δόντια μας. 

Όταν τα δόντια χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα μπουκαλιών ή άλλων πραγμάτων μπορεί να σπάσουν. Τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας συνιστούν να μην καταφεύγουμε ποτέ σε τέτοιου είδους καταπόνηση των δοντιών.

Η σκληρότητα και η θερμοκρασία του πάγου, βλάπτουν τα δόντια και μπορεί να τα κάνουν να σπάσουν, να ξεφλουδίσουν ή να ραγίσουν. Οι ειδικοί συνιστούν να αφήνουμε τον πάγο να λιώνει στο στόμα σαν καραμέλα και να μην τον δαγκώνουμε.
 
Το κιτρικό οξύ του λεμονιού μπορεί να διαβρώσει την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, καθιστώντας ευαίσθητα στο κρύο φαγητό και ποτό και επιρρεπή στο ξεφλούδισμα και το ράγισμα. 

 
Το πολύ δυνατό και βίαιο βούρτσισμα, μπορεί να αφαιρέσει το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών και να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων και αυξημένη ευαισθησία των δοντιών. Οι ειδικοί συστήνουν μια μαλακή βούρτσα και απαλές κυκλικές κινήσεις για καλύτερα αποτελέσματα.

Το «φάγωμα» των νυχιών μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και φθορά στα δόντια αλλά και μολύνσεις από μικρόβια που βρίσκονται στα νύχια.

Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ανθρακούχων αναψυκτικών είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες φθοράς των δοντιών. Εκτός από τη ζάχαρη που βλάπτει τα δόντια, τα οξέα που περιέχουν, συμβάλλουν στη δημιουργία κοιλοτήτων.

Πηγή: iatropedia.gr