current views are: 2

23 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση11:48

Δεν χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας

Είναι μία θεωρία που έχει επαναληφθεί τόσες φορές, ώστε θεωρείται αξίωμα.

Δημοσίευση 11:48’
αρθρο-newpost

Είναι μία θεωρία που έχει επαναληφθεί τόσες φορές, ώστε θεωρείται αξίωμα.

Είναι μία θεωρία που έχει επαναληφθεί τόσες φορές, ώστε θεωρείται αξίωμα. Ωστόσο, η άποψη ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας είναι στην πραγματικότητα μύθος, λένε οι επιστήμονες.

Ο μύθος αυτός αποτελεί το θέμα της επερχόμενης κινηματογραφικής ταινίας της Σκάρλετ Γιόχανσον, στην οποία υποδύεται μία γυναίκα που «μαθαίνει» να χρησιμοποιεί ολόκληρο τον εγκέφαλό της.

Χάρη σε αυτή τη νέα «δεξιότητα», η Lucy – όπως λέγεται η πρωταγωνίστρια αλλά και η ταινία που θα ανοίξει την αυλαία του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (6-16 Αυγούστου 2014) – αποκτά υπερηχητικής ταχύτητας αντανακλαστικά, αστείρευτες γνώσεις, τηλεκινητικές ικανότητες, ενώ μπορεί να ελέγξει ακόμα και τον χρόνο.

Στην ταινία που σκηνοθετεί ο Λικ Μπεσόν (σ.σ. έχει γράψει και το σενάριο), ο Μόργκαν Φρήμαν υποδύεται έναν νευροεπιστήμονα που λέει: «Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους.

»Φαντάσου τι θα γινόταν αν έφτανε κάποιος το 100%. Θα συνέβαιναν ενδιαφέροντα πράγματα».

Οι αληθινοί νευροεπιστήμονες, όμως, δεν εντυπωσιάζονται διόλου.

Η δρ Μπάρμπρα Σαχακιάν, καθηγήτρια Κλινικής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, λέει ότι η ιδέα πως χρησιμοποιούμε μικρό ποσοστό του εγκεφάλου «δεν έχει κανένα νόημα».

«Ολόκληρος ο εγκέφαλος είναι ενεργός και σε χρήση όλη την ώρα», δήλωσε. «Οι νευρώνες, τα νευρικά κύτταρα δηλαδή, δεν σταματούν να λειτουργούν, διότι κάθε στιγμή του 24ωρου κάτι πρέπει να γίνει, αφού ο εγκέφαλος ελέγχει τα πάντα – από τη σκέψη και την ακοή έως την ομιλία και τον έλεγχο των κινήσεων».

Τις ώρες που κοιμόμαστε, εξάλλου, συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου ρυθμίζουν την ανάλυση, επεξεργασία και αποθήκευση ή διαγραφή όσων συνέβησαν στη διάρκεια της ημέρας, ενώ άλλα δίνουν εντολές για να επιδιορθωθεί κάθε βλάβη που συνέβη στο σώμα όσο ήμασταν ξύπνιοι.

«Η ιδέα ότι το 90% του εγκεφάλου παραμένει αχρησιμοποίητο, δεν αντέχει σε κανενός είδους επιστημονική ανάλυση», πρόσθεσε η δρ Σαχακιάν, η οποία πιστεύει ότι ο μύθος αυτός «γεννήθηκε» το 1939, στο βιβλίο «Πως να κερδίσετε φίλους και να επηρεάζετε τους ανθρώπους» του αμερικανού συγγραφέα και πρωτοπόρου της σύγχρονης συμβουλευτικής Ντέιλ Κάρνεγκι.

Από την πλευρά του, ο δρ Σαμ Γουάνγκ, αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Βιολογίας & Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Princeton που μελετά τη μάθηση και την πλαστικότητα του εγκεφάλου, πιστεύει ότι ο μύθος του 10% προωθείται από την βιομηχανία της αυτοβοήθειας.

Όπως λέει, ο κόσμος αρέσκεται να πιστεύει ότι χρησιμοποιεί μόνο τμήμα των ικανοτήτων του και συνεπώς έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, ενώ ιδιαίτερα ελκυστική είναι η ιδέα ότι αν δουλέψει σκληρά μπορεί να «επεκτείνει» το μυαλό του.

Είναι επίσης μία ιδέα που πιστεύει το 65% των ενηλίκων, σύμφωνα με περυσινή μελέτη του Ιδρύματος Έρευνας της Νόσου Πάρκινσον «Μάικλ Τζ. Φοξ».


σχετικα αρθρα