ΥΓΕΙΑ

«Άνοιξε» ο διάλογος: Αλήθειες και ψέματα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2014, 14:27 / Ανανεώθηκε 5 Νοεμβρίου 2014, 01:05
«Άνοιξε» ο διάλογος: Αλήθειες και ψέματα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Facebook Twitter Whatsapp

Άνοιξε ο διάλογος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σε εκδήλωση της εταιρείας Nobacco με επιστήμονες να παραθέτουν στοιχεία για τη νέα συνήθεια αυτή του ατμίσματος.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Άνοιξε ο διάλογος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σε εκδήλωση της εταιρείας Nobacco, με επιστήμονες να παραθέτουν στοιχεία για τη νέα συνήθεια  που στέκεται απέναντι στο συμβατικό κάπνισμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nobacco, Μάρκος Μαρκόπουλος τόνισε στην ομιλία του, στο Radisson Blu Park Athens Hotel, ότι ο σχετικός διάλογος για το ζήτημα θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει και στη χώρα μας αφού «όπου δεν υπάρχει διάλογος υπάρχει κρίση και πανικός».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η υπόθεση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι μία υπόθεση που αφορά τη δημόσια υγεία και δεν εξαντλείται σε εμπορικούς σκοπούς. «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία νέα ανακάλυψη» σημείωσε τονίζοντας ότι έχει αντιμετωπιστεί εσφαλμένα ως προϊόν καπνού και ως φαρμακευτικό προϊόν. «Είναι ένα καταναλωτικό προϊόν που αγγίζει δύο ισχυρές βιομηχανίες: Τη βιομηχανία καπνού και την βιομηχανία απεξάρτησης από το κάπνισμα» σημείωσε.

«Το άτμισμα δεν είναι φάρμακο, δεν είναι συμπλήρωμα δεν το έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, μειώνει τη βλάβη που προκαλεί το συμβατικό τσιγάρο» είπε ακόμα ο κ. Μαρκόπουλος.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει ότι το άτμισμα βλάπτει τους παθητικούς ατμιστές. «Ενώ υπάρχουν 5 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως από τσιγάρο ποιος έχει το δικαίωμα να στερεί την επιλογή στο ατμό;» αναρωτήθηκε τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανακοίνωσε, επίσης, τη συνεργασία της με το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο του «Aquarius Project».

Για τις προοπτικές του ατμίσματος ανέφερε ότι σύμφωνα με το Euromonitor οι πωλήσεις έφτασαν τα 2,5 δισ. το 2013 ενώ, σύμφωνα με το με το Bloomberg, το 2047 αναμένεται να έχουν ξεπεράσει αυτές του συμβατικού τσιγάρου.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε ότι σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που είναι σε εξέλιξη, σε μια μεσοπρόθεσμη χρήση το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι τόσο τοξικό όσο το συμβατικό.

Για τις ανακρίβειες και τα ψέματα -όπως είπε- που κυκλοφορούν για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μίλησε ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών, κατακρίνοντας φήμες περί εκρήξεων ηλεκτρονικών τσιγάρων ή συσσώρευσης υγρών στον πνεύμονα από τη χρήση του. «Αποτελεί παραπληροφόρηση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.

Περιέχει τοξικές ουσίες σε ποσότητες έως 1.000 φορές μικρότερες από το συμβατικό τσιγάρο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι περιέχει επίσης βαρέα μέταλλα σε ποσότητες μικρότερες από τις επιτρεπόμενες σε φαρμακευτικά εισπνεόμενα προϊόντα.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι πάνω από το 80% αποτυγχάνει ή δεν θέλει να διακόψει το κάπνισμα με φαρμακευτικά μέσα. «Δεν πρέπει να τιμωρηθουν οι καπνιστές επειδή δεν μπορεί να βρεθεί φάρμακο» είπε χαρακτηριστικά.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μακράν λιγότερο βλαπτικό από το κανονικό» δήλωσε ο κ. Φαρσαλινός συμπληρώνοντας ότι ερώτημα παραμένει η ποσοτικοποίηση του υπολειπόμενου κινδύνου. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είναι κάτω από το 5% σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα.

«Ένα υγρό που ακολουθείται από πιστοποιητικό είναι ασφαλές» τόνισε ο καθηγητής Φυσιολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δήμήτρης Κουρέτας, προβλέποντας ότι στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μπουν κάποια στιγμή ηγετικά και καπνοβιομηχανίες.

Ο Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για τη «συμβολαιακή συνεργασία» με τη Nobacco σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αναζήτηση πρώτων υλών υψηλής ποιότητας, ελέγχου και ανάπτυξης καινοτόμων υγρών με στόχο την «παραγωγή ποιοτικών υγρών αναπλήρωσης».

Ο ίδιος επισήμανε ότι σημασία δεν έχει μόνο το υγρό αναπλήρωσης, αλλά και η συσκευή. 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και βίντεο της καμπάνιας «melitzanistas» για τις αλήθειες γύρω από το άτμισμα.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr