ΥΓΕΙΑ

Πρωτεΐνη από ζαχαρότευτλα ως υποκατάστατο του αίματος

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2014, 10:33 / Ανανεώθηκε 6 Νοεμβρίου 2014, 10:33
Πρωτεΐνη από ζαχαρότευτλα ως υποκατάστατο του αίματος
Facebook Twitter Whatsapp

Ως υποκατάστατο του αίματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά μια φυτική πρωτεΐνη που υπάρχει στα σακχαρότευτλα, η οποία θα βοηθούσε να αντιμετωπιστεί η έλλειψή του που υπάρχει παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσαν σουηδοί επιστήμονες. 

Ως υποκατάστατο του αίματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά μια φυτική πρωτεΐνη που υπάρχει στα σακχαρότευτλα, η οποία θα βοηθούσε να αντιμετωπιστεί η έλλειψή του που υπάρχει παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσαν σουηδοί επιστήμονες. Ωστόσο, η προοπτική για κάτι τέτοιο παραμένει μακρινή, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδιά της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα και μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη πρωτεΐνη στα φυτά.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να επέμβουν στην φυτική πρωτεΐνη, ώστε να την μετατρέψουν σε μια μορφή που θα είναι αποδεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που μπορεί να έχει γίνει μέσα στην επόμενη τριετία.

Αν αυτό όντως γίνει πραγματικότητα, τότε η «ζαχαρένια» πρωτεΐνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αντί για αίμα στις μεταγγίσεις που πρέπει να γίνουν επειγόντως σε ένα νοσοκομείο, όταν κάποιος ασθενής έχει χάσει πολύ αίμα, καθώς επίσης σε μακροχρόνιους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με χρήση αίματος σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ, με επικεφαλής τη Νελίντα Λέιντα, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι η ″αιμοσφαιρίνη″ του σακχαρότευτλου έχει ομοιότητα της τάξης του 50% έως 60% με την ανθρώπινη και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του φυτού.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr