current views are: 5

17 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση15:50

«Η Δίαιτα του Πλανήτη» από το έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet

 

Για να σωθεί ο πλανήτης οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά 50% και τα υιοθετήσουν την παραδοσιακή ελληνική δίαιτα 

Δημοσίευση 15:50’
αρθρο-newpost

 

Για να σωθεί ο πλανήτης οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά 50% και τα υιοθετήσουν την παραδοσιακή ελληνική δίαιτα 

 

Οι κακές συνήθειες στο τραπέζι κρύβουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία μας από το κάπνισμα, το σεξ χωρίς προφύλαξη και την  κατανάλωση αλκοόλ μαζί. Για να σωθούμε οι ίδιοι αλλά και για να σώσουμε τον πλανήτη θα πρέπει, σε παγκόσμια κλίμακα,  να διπλασιάσουμε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και καρπών και να κόψουμε στο μισό την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης και κόκκινου κρέατος ως το 2050.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της μελέτης της επιτροπής Eat-Lancet που παρουσιάστηκε σήμερα στο Όσλο και δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό υγείας Lancet.

Η επιτροπή την οποία υποστηρίζει οικονομικά του Ίδρυμα Eat απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες στους τομείς της διατροφής και της αειφορίας, προερχόμενους από αναγνωρισμένα επιστημονικά ιδρύματα και οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.  

Αποστολή όλων, να προτείνουν ένα μοντέλο δίαιτας που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την υφήλιο, βασισμένης σε αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, ικανής να συντηρήσει τα 10 δισεκατομμύρια των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι θα είναι ο πληθυσμός της Γης το 2050.  Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης δίαιτας, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι θα αποφύγουμε 11,6 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο από αιτίες άμεσα σχετιζόμενες με τη διατροφή.

Η έκθεση κάνει εκτεταμένη αναφορά στην Μεσογειακή Δίαιτα και συγκεκριμένα στην λιτή διατροφή των Ελλήνων στα μέσα του προηγούμενου αιώνα την οποία θεωρεί «πρότυπο».

Τι προβλέπει η «Δίαιτα του Πλανήτη»:
Η μέση κατανάλωση θερμίδων ανά άτομο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2.500.

Αυτές οι θερμίδες θα πρέπει να προσλαμβάνονται κατά μέσο όρο στην παρακάτω αναλογία:
7 γραμμάρια κόκκινου κρέατος και χοιρινού
29 γραμμάρια πουλερικών
28 γραμμάρια ψαρικών
250 γραμμάρια γαλακτοκομικών
1,5 αυγό την εβδομάδα
500 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών –τα αμυλώδη όπως οι πατάτες πρέπει να αποφεύγονται
125 γραμμάρια οσπρίων και ξηρών καρπών
52 γραμμάρια λίπους –κατά προτίμηση φυτικού

Η δίαιτα αυτή είναι αποτέλεσμα τριών χρόνων στατιστικών μετρήσεων και, παρά το γεγονός ότι επιτρέπει αναρίθμητες παραλλαγές, μπορεί να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και συνήθειες κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Στόχος της, εκτός από τη βελτίωση της υγείας μας, είναι να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, να βάλει φρένο στην  αποψίλωση των δασών και την μετατροπή τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να θέσει όρια στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, μια από τις συνέπειες της εκτροφής  ζώων σε βιομηχανική κλίμακα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δημοσιοποίηση της έκθεσης προκάλεσε αντιδράσεις από τις ενώσεις παραγωγών γαλακτοκομικών και προϊόντων κρέατος –η έκθεση συμβουλεύει την κατάργηση των επιδοτήσεων για την ζωοτροφία και την αλιεία και την επιβολή ειδικών φόρων στο κρέας- οι οποίες κατηγορούν την επιτροπή ότι επαναλαμβάνει γνωστά και τετριμμένα επιχειρήματα και προωθεί την ιδέα του κράτους – κηδεμόνα.

 


σχετικα αρθρα