ΥΓΕΙΑ

Το πανεπιστήμιο Cornell έριξε «φως» στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του κορωνοϊού

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2020, 08:46
Το πανεπιστήμιο Cornell έριξε «φως» στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του κορωνοϊού
Facebook Twitter Whatsapp

Στα πρώτα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του κορωνοϊού κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell, συλλέγοντας πληροφορίες και δείγματα από χιλιάδες ασθενείς στην περιοχή της Λομβαρδίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα πρώτα ασφαλή επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με τα διεθνώς αναγνωρισμένα και εφαρμοσμένα κριτήρια, της πανδημίας του που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός κατέληξε μεγάλη ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Cornell, συλλέγοντας πληροφορίες και δείγματα από χιλιάδες ασθενείς στην περιοχή της Λομβαρδίας, στην Ιταλία, απ' όπου φέρεται να εξαπλώθηκε η επιδημία σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση της ερευνητικής ομάδας, μία εβδομάδα μετά το πρώτο κρούσμα, δηλαδή στις 27 Φεβρουαρίου, η περιοχή της Λομβαρδίας παρουσίασε μία ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων.

Η έρευνα στηρίχθηκε στις πρώτες 5.830 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από τη Λομβαρδία και τα επιδημιολογικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω τυποποιημένων συνεντεύξεων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και των στενών επαφών τους.

Τα στοιχεία ήταν το δημογραφικό υπόβαθρο, οι ημερομηνίες εμφάνισης ωτν συμπτωμάτων, τα κλινικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς, τα αποτελέσματα του δείγματος από την αναπνευστική οδό, τη διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο και τον εντοπισμό των επαφών τους.

Από τα παραπάνω στοιχεία προέκυψε ένα μοντέλο εκτίμησης του αριθμού αναπαραγωγής, καθώς και του σειριακού διαστήματος.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη της ομάδας του Πανεπιστημίου Cornell, η επιδημία στην Ιταλία είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, πριν διαπιστωθούν τα πρώτα κρούσματα και οπωσδήποτε πολύ νωρίτερα από την επιβεβαίωση του πρώτου ασθενούς στη Λομβαρδία, στις 20 Φεβρουαρίου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ο νέος κορωνοϊός είχε ήδη εξαπλωθεί στο σύνολο των επαρχιών της Νότιας Λομβαρδίας.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της ασθένειας

1)Η μέση ηλικία των ασθενών είναι 69 ετών.
2)Το 47% των θετικών στο τεστ ατόμων, νοσηλεύτηκε.
3)Από το 47% των ασθενών που νοσηλεύτηκε, το 18% χρειάστηκε εντατική φροντίδα.
4)Το μέσο σειριακό διάστημα εκτιμήθηκε στις 6,6 ημέρες.
5)Ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής ήταν στο 3,1.
6)Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά διαφορετικά ιϊκά φορτία σε ρινικά επιχρίσματα μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών.
7)Το δυναμικό μετάδοσης του COVID-19 είναι πολύ υψηλό.
8)Ο αριθμός των κρίσιμων περιπτώσεων μπορεί να καταστεί σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε πολύ βραχύ χρονικό ορίζοντα.
9)Παρατηρήθηκε μια ελαφρά μείωση του αριθμού αναπαραγωγής, ενδεχομένως συνδεόμενη με την αυξημένη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την έγκαιρη επίδραση των παρεμβάσεων.

Το συμπέρασμα από την έρευνα είναι το εξής: Απαιτούνται επιθετικές στρατηγικές περιορισμού για τον έλεγχο της εξάπλωσης και των καταστροφικών αποτελεσμάτων του συστήματος COVID-19 για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Με άλλα λόγια, ελλείψει φαρμάκου που θα επιδράσει καθοριστικά πάνω στον νέο κορωνοϊό και εμβολίου, ο μοναδικός τρόπος να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωσή του, είναι η καραντίνα, δηλαδή τα ακραία περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και μετακίνησης.

Σημειώνεται πως στην έρευνα συμμετείχαν οι επιστήμονες: Cereda D, Tirani M, Rovida F, Demicheli V, Ajelli M, Poletti P, Trentini F, Guzzetta G, Marziano V, Barone A, Magoni M, Deandrea S, Diurno G, Lombardo M, Faccini M, Pan A, Bruno R, Pariani E, Grasselli G, Piatti A, Gramegna M, Baldanti F, Melegaro A, Merler S