ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής Σύψας: Έχουμε ευχάριστα νέα για τη ρεμντεσιβίρη - Εντός Απριλίου τα αποτελέσματα της μελέτης

Δημοσίευση 14 Απριλίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 14 Απριλίου 2020, 09:30
Καθηγητής Σύψας: Έχουμε ευχάριστα νέα για τη ρεμντεσιβίρη - Εντός Απριλίου τα αποτελέσματα της μελέτης
Facebook Twitter Whatsapp

«Μελέτη που βγήκε στην Αμερική, έδειξε ότι το 70% των ασθενών ανταποκρίθηκε θετικά στο remdesivir» δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα «ευχάριστα νέα που φέρνουν προχωρημένες κλινικές μελέτες για τη χρήση του remdesivir», φαρμάκου με αντιϊκή δράση, στάθηκε ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Έχουμε μάλλον ευχάριστα νέα. Ένα φάρμακο που έχει αντιϊκή δράση, η ρεμντεσιβίρη είναι σε προχωρημένες κλινικές μελέτες και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό δοκιμάζεται τόσο σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο, όσο και σε ασθενείς με βαριά νόσο ή είναι διασωληνωμένοι. Οι μελέτες θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία, εφόσον τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά, θα υποβάλλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα πάρει άδεια και στη συνέχεια θα αρχίσει να το παράγει σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία στην Ελλάδα τα οποία συμμετέχουν στις κλινικές μελέτες, επομένως και οι Έλληνες ασθενείς, ακόμα και τώρα, παίρνουν το φάρμακο. Μελέτη που βγήκε στην Αμερική πριν από τρεις μέρες, με το φάρμακο να χορηγήθηκε σε ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι ή είχαν βαριά νόσο, έδειξαν ότι το 70% των ασθενών ανταποκρίθηκε θετικά στο φάρμακο. Περιμένουμε και τα αποτελέσματα από τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς που είναι με ήπια νόσο. Θα βγουν άμεσα και θα έχουμε καλύτερες απαντήσεις. Στην αγορά θα φθάσει στο τέλος του καλοκαιριού. Επομένως , επειδή είναι ενδεχόμενο ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο , τότε το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στους ασθενείς μας», ανέφερε ο οιμωξιολόγος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας.

Αναφερόμενος στη χλωροκίνη, είπε ότι «για τη χλωροκίνη υπάρχουν άλλες μελέτες οι οποίες είναι σε εξέλιξη και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και περιμένουμε απαντήσεις. Προς το παρόν έχουμε πρόδρομα αποτελέσματα, όμως χωρίς σύγκριση και τα οποία μας λένε ότι το φάρμακο αυτό, έως ένα βαθμό, δουλεύει. Για λόγο αυτό και σύμφωνα με τους αλγόριθμους που έχουμε, η χλωροκίνη χορηγείται στην Ελλάδα, τόσο στο σπίτι όσο και στο νοσοκομείο».

Μιλώντας για την κορύφωση της πανδημίας και τις πρώτες σκέψεις αποκλιμάκωσης των μέτρων, ο καθηγητής είπε ότι: «Η επιδημία είναι ακόμα εδώ. Κάθε μέρα έχουμε δεκάδες νέα κρούσματα και έχουμε και τις λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης που είναι τα γηροκομεία, οι καταυλισμοί των Ρομά, οι πρόσφυγες. Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία. Φαντάζομαι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την κορύφωση και μετά θ αρχίσει η αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε πολύ αυστηρά τα μέτρα. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να βάλουμε την επιδημία σε καθοδική πορεία έτσι ώστε τον Μάιο να μπορούμε να σκεπτόμαστε για αποκλιμάκωση των μέτρων αποξένωσης».

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr