ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι παράγοντες θα οδηγήσουν σε πλήρη ύφεση - Ο ρόλος ζέστης και υγρασίας

Δημοσίευση 5 Μαΐου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 5 Μαΐου 2020, 10:40
Κορωνοϊός: Ποιοι παράγοντες θα οδηγήσουν σε πλήρη ύφεση - Ο ρόλος ζέστης και υγρασίας
Facebook Twitter Whatsapp

Ο νέος κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, με τους ειδικούς να προσπαθούν καθημερινά να τον αποκωδικοποιήσουν. Ποιοι παράγοντες όμως θα βοηθήσουν στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με την επιστημονική κοινότητα να μην έχει ακόμα στη διάθεσή της αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, που εξακολουθεί να σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη, οι ειδικοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις καιρικές συνθήκες, που θα μπορούσαν να ανακόψουν τη μετάδοσή του.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, που εδώ και μήνες έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τον φονικό ιό, ακόμη δεν τον έχουν αποκωδικοποιήσει πλήρως, με αποτέλεσμα καθημερινά να έρχονται στο φως όλο και περισσότερα νέα δεδομένα για τη συμπεριφορά του Covid-19. Πλέον, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο αν και κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν τη διασπορά του ιού οι καιρικές συνθήκες.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον συνδυασμό παραγόντων που θα οδηγήσει σε μια πιθανή πλήρη ύφεση του κορωνοϊού.

«Ελπίζουμε ότι ο κορωνοιός θα συμπεριφερθεί όπως και οι άλλοι κορωνοιοί και όπως αναφέρθηκε και από τον κ. Τσιόδρα μπορεί να έχουμε 20- 30% επίπτωση από την αύξηση της θερμοκρασίας και μιας σχετικής υγρασίας στην μετάδοση του ιού. Αυτό σε συνδυασμό με τα μέτρα με το ότι θα είμαστε περισσότερο έξω. Είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πιθανή πλήρη ύφεση. Δεν νομίζω να εξαφανιστεί τελείως. Είναι πιθανό να ακολουθήσει αυτό με την γρίπη», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

«Η κοινή γρίπη τους θερινούς μήνες δεν εξαφανίζεται, απλά η μεταδοτικότητα τους είναι πολύ χαμηλή. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κορωνοϊούς. Τα ξαδερφάκια του SARS-CοV-2 είναι οι ιοί που προκαλούν αυτό το κρυολόγημα και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με αυτόν τον ιό και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχικότητας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τσιόδρας: Αβέβαιο αν η ζέστη «σκοτώνει» τον ιό

Από την πλευρά του, χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας  σχετικά με το κατά πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, είπε ότι «υπάρχει μια μείωση της διασποράς το καλοκαίρι, μελετώντας άλλους ιούς, της τάξεως του 20-30% αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού και γι ένα άλλο λόγο, ότι θα μπορεί να υπάρξει εισαγωγή από μια άλλη χώρα όπου υπάρχει έξαρση του ιού».

Συγκεκριμένα τόνισε: «Είναι ένα ακόμα ζήτημα αβέβαιο. Θεωρείται ότι σύμφωνα με δεδομένα από άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν στη φύση, θα υπάρχει μια μείωση της διασποράς τους. Δεν είναι σίγουρο όμως αυτό. Χώρες όπως η Σιγκαπούρη, ο Ισημερινός και κάποιες άλλες χώρες, οι οποίες έχουν υψηλή θερμοκρασία εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Φαίνεται ότι δεν είναι μόνο η υψηλή θερμοκρασία. Είναι τα ποσοστά υγρασίας στον αέρα και όλα αυτά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο».

«Για παράδειγμα, χαμηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν τη διασπορά του ιού. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες με υψηλά ποσοστά υγρασίας δεν βοηθούν τη διασπορά του ιού, τον κατακρημνίζουν και ίσως ο συνδυασμός των δύο, δηλαδή πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλά ποσοστά υγρασίας να έχουν αρνητική επίδραση, κάτι που δεν είναι γνωστό ευρέως», επεσήμανε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Πάντως υπολογίζεται από τους περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι κοιτούν τα μαθηματικά μοντέλα, τις εκτιμήσεις και τα δεδομένα για όλους τους κορωνοϊούς ότι υπάρχει μια μείωση το καλοκαίρι. Υπολογίζεται από κάποιους ότι μπορεί να είναι 20-30%. Δε νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της παρουσίας του ιού. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα. Πρέπει να την πούμε, ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα εξαφανίσει τον ιό. Και ιδιαίτερα και για έναν ακόμα λόγο, ότι θα μπορεί να εισαγάγει κάποια χώρα τον ιό από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν διαφορετικές συνθήκες περιβαλλοντικές, διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr