ΥΓΕΙΑ

Ρεμδεσιβίρη: Είναι αυτό το φάρμακο για τη «μάχη» με τον κορωνοϊο;

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 18 Μαΐου 2020, 12:44
Ρεμδεσιβίρη: Είναι αυτό το φάρμακο για τη «μάχη» με τον κορωνοϊο;
Facebook Twitter Whatsapp

Η ρεμδεσιβίρη ενδέχεται να λάβει αρχική έγκριση ως φάρμακο για την Covid-19 τις επόμενες ημέρες, δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Γκουίντο Ράσι δήλωσε σήμερα ότι η αρχική έγκριση για τη ρεμδεσιβίρη της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Gilead για τη θεραπεία της COVID-19 μπορεί να δοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο EMA έχει ήδη συστήσει να χορηγείται το εν λόγω φάρμακο σε ασθενείς ακόμη και πριν αυτό λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. «Ίσως μια υπό όρους έγκριση για την κυκλοφορία στην αγορά μπορεί να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ράσι, σε ακρόαση στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Εκτός από τη ρεμδεσιβίρη, ο Ράσι δήλωσε άλλες θεραπείες για την COVID-19, που ίσως να είναι γρήγορα διαθέσιμες, είναι αυτές που βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα, που μπορούν να «εξουδετερώσουν» τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Μελέτη απορρίπτει το φάρμακο

Το φάρμακο ρεμδεσιβίρη της εταιρείας Gilead «δεν έχει σημαντικό κλινικό όφελος» στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet και η οποία αντικρούει τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Η φαρμακευτική αγωγή με ρεμδεσιβίρη δεν επιταχύνει τη θεραπεία, ούτε μειώνει τη θνητότητα της Covid-19 σε σύγκριση με το ψευδοφάρμακο», σύμφωνα με τη σύνοψη αυτής της μελέτης που διενεργήθηκε στην Κίνα.

«Δυστυχώς, η δοκιμή μας έδειξε ότι μολονότι είναι ασφαλής και γίνεται καλά ανεκτή από τον οργανισμό, η ρεμδεσιβίρη δεν είχε σημαντικό όφελος σε σύγκριση με το ψευδοφάρμακο», σχολίασε ο καθηγητής Μπιν Κάο, εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης. «Δεν ήταν το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν καταφέραμε να εντάξουμε (στην έρευνα) παρά μόνο 237 ασθενείς, αντί για 453 που ήταν ο στόχος, επειδή η επιδημία είχε τεθεί υπό έλεγχο στην Ουχάν», εξήγησε.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, αυτός ήταν και ο λόγος που η έρευνα σταμάτησε νωρίτερα απ’ όσο προβλεπόταν αρχικά. Και για αυτό χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες ώστε να καθοριστεί αν μια θεραπεία με υψηλότερες δόσεις ρεμδεσιβίρης ή σε συνδυασμό με άλλα αντιιικά φάρμακα θα ήταν πιο αποτελεσματική.

Η μελέτη διεξήχθη στο διάστημα 6 Φεβρουαρίου-12 Μαρτίου σε δέκα νοσοκομεία της Ουχάν. Για να είναι επιλέξιμοι, οι ασθενείς έπρεπε να παρουσιάζουν συμπτώματα για τουλάχιστον 12 ημέρες και να έχουν διαγνωστεί με πνευμονία, επιβεβαιωμένη και μέσω ακτινογραφίας. Οι 158 ασθενείς έλαβαν ρεμδεσιβίρη και οι υπόλοιποι 79 ψευδοφάρμακο για διάστημα 10 ημερών. Δεν διαπιστώθηκε καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, όσον αφορά τη βελτίωση της κλινικής κατάστασης των ασθενών (21 ημέρες κατά μέσο όρο για όσους λάμβαναν ρεμδεσιβίρη, 23 για τους υπόλοιπους) ούτε όσον αφορά τη θνητότητα (14% έναντι 13%).

«Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας για τη ρεμδεσιβίρη επειδή είναι σε εξέλιξη και άλλες μελέτες», σχολίασε ένας επιστήμονας που δεν συμμετείχε στην έρευνα, ο καθηγητής Σάαντ Σακίρ, ο διευθυντής του βρετανικού οργανισμού Drug Safety Research Unit.

Πρύτανης ΕΚΠΑ για ρεμδεσιβίρη: «Το πρώτο φάρμακο που έχει αποτελέσματα στον κορωνοϊό»

«Για πρώτη φορά έχουμε ένα αντιικό φάρμακο που δείχνει αποτελέσματα σε αυτή την νόσο» επεσήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ πριν δύο ημέρες για τη ρεμδεσιβίρη.

Αναφορικά με την εφαρμογή της έρευνας αυτής στην Ελλάδα, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε πως: «Αρκετοί Έλληνες ασθενείς είχαν την δυνατότητα να μπουν στο πρωτόκολλο αυτό μέσα σε λίγες ημέρες που έμεινε στην Ελλάδα γιατί έκλεισε πολύ γρήγορα η μελέτη και αυτοί που δεν το πήραν και είναι υπό θεραπεία θα πάρουν το φάρμακο αυτό», ενώ πρόσθεσε επί του ίδιου θέματος: «Και αυτοί που δεν το πήραν θα πάρουν το φάρμακο αυτό. Υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη που εξετάζουν σε νωρίτερο στάδιο της νόσου, όχι στο μέτριο ή σοβαρό και θα έχουμε τα αποτελέσματα σύντομα».