current views are: 8

1 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση19:06

Κορωνοϊός: Παραμένει στον «πάγο» η χλωροκίνη – Τι ανέφερε ο ΠΟΥ

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το εάν θα αρχίσουν εκ νέου ή όχι οι έρευνες σε ασθενείς με κορωνοϊό. Τι είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο Σ. Τσιόδρας.

Δημοσίευση 19:06’

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το εάν θα αρχίσουν εκ νέου ή όχι οι έρευνες σε ασθενείς με κορωνοϊό. Τι είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο Σ. Τσιόδρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να έχει αρκετές πληροφορίες σε 24 ώρες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την αναστολή των δοκιμών του με την υδροξυχλωροκίνη για χρήση κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η επιστημονική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, δρ Σούμια Σουαμινάθαν.

Τα σχόλιά της διατυπώνονται μια εβδομάδα μετά τη διακοπή από την εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία της μεγαλύτερης μελέτης της για τη δραστικότητα του φαρμάκου αυτού κατά της ελονοσίας στη θεραπεία της Covid-19 λόγω των ανησυχιών για τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και τις αρρυθμίες σε ασθενείς.

Η απόφαση αυτή ώθησε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τη χρήση του φαρμάκου, το οποίο χορηγείται επίσης για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του λύκου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε για τη χορήγηση της υδροξυχλωροκίνης για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19.

Η φαρμακοβιομηχανία Sanofi σταμάτησε προσωρινά τη στρατολόγηση νέων ασθενών της Covid-19 για τις δύο κλινικές της δοκιμές του φαρμάκου και ανακοίνωσε ότι δεν θα το προμηθεύει στο εξής για τη θεραπεία της Covid-19 μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της χρήσης του.

Τι είπε ο Τσιόδρας

Κατά την τελευταία ενημέρωση για τον κορωνοϊό, την περασμένη εβδομάδα ο Σ. Τσιόδρας, κλήθηκε να δώσει πολλαπλές απαντήσεις για τη χλωροκίνη. Ερωτηθείς, εάν ο ίδιος έλαβε θεραπεία, ο κ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν πήρα τη θεραπεία αυτή σαν προφύλαξη. Είχα επανειλημμένα εκθέσεις σε ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά πάντοτε με αυστηρά μέτρα προστασίας και θεώρησα σκοπιμότερο να λάβω θεραπεία, εφόσον εμφάνιζα συμπτώματα της νόσου»

Όπως είπε ο καθηγητής, «η όλη θεραπεία του κορωνοϊού είναι μια κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας, η οποία έχει πολλαπλές μικρές λεπτομέρειες και πτυχές: Υπάρχει η μελέτη του Lancet που αναλύει δεδομένα παρατήρησης. Πρόκειται για μια κλινική μελέτη που έχει γίνει σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς». 

«Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, φαίνεται πως, οι βλάβες που προκαλούν η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη στον ανθρώπινο οργανισμό, υπερβαίνουν το όφελος. Η χλωροκίνη έχει μέσο χρόνο ημίσειας ζωής (σ.σ. παραμένει περισσότερο χρόνο στον οργανισμό) πέντε ημέρες, ενώ η υδροξυχλωροκίνη 30 έως 60 ημέρες.  Αυτή η μετα-ανάλυση, που αναλύει μεγάλο εύρος πληροφορίας από πολλές περιοχές στον κόσμο, σε κάποιες περιοχές άλλες δόσεις, σε κάποιες περιοχές άλλα θεραπευτικά σχήματα και βλέπει αυτό το “σήμα κινδύνου”», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ

Και πρόσθεσε: «Ο ΠΟΥ, λοιπόν, αποφασίζει να βάλει κατά κάποιο τρόπο μια παύση. Δεν σταματάει τη χορήγηση της χλωροκίνης, αλλά ζητάει να γίνει μια επαναξιολόγηση των δεδομένων από το συγκεκριμένο κλάδο κλινικής μελέτης, για να δει τι συμβαίνει».