ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Στη μάχη για να εξασφαλίσει τη ρεμδεσιβίρη και η ΕΕ – Διαπραγμάτευση με την φαρμακευτική

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2020, 19:33
Κορωνοϊός: Στη μάχη για να εξασφαλίσει τη ρεμδεσιβίρη και η ΕΕ – Διαπραγμάτευση με την φαρμακευτική
Facebook Twitter Whatsapp

Πάντως η τιμή του φαρμάκου είναι αρκετά τσουχτερή και ανέρχεται 325 δολάρια ανά φιαλίδιο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η φαρμακευτική εταιρεία.  

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και  η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη (Remdesivir ) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Γι 'αυτό και γίνονται διαπραγματεύσεις με τον φαρμακευτική εταιρεία «Gilead Sciences», ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ο οποίος επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «το φάρμακο αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας για την ευρωπαϊκή αγορά».

Το Remdesivir θεωρείται ένα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικής νόσου που προκαλείται από την Covid-19. Σύμφωνα με μελέτες η χορήγησή του μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει μια συμφωνία με την εταιρεία "Gilead Sciences", σύμφωνα με  την οποία είχε αγοράσει στην ουσία σχεδόν ολόκληρη την ποσότητα παραγωγής του φαρμάκου για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η Γερμανία για παράδειγμα έχει δημιουργήσει ήδη αποθέματα του φαρμάκου.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε μεν ότι γίνεται διαπραγμάτευση με την ως άνω εταιρεία για κράτηση / δέσμευση ενός ικανοποιητικού αριθμού δόσεων θεραπείας, αλλά (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν θέλησε να πει τίποτα για την ποσότητα και το κόστος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε συστήσει την έγκριση του Remdesivir για τη αντιμετώπιση του Covid-19 την περασμένη εβδομάδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα τελικά βήματα για την έγκριση είναι η συμφωνία των κρατών της ΕΕ καθώς επίσης και η επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αυτήν την Παρασκευή. Ο EMA συνιστά την θεραπεία για ασθενείς ηλικίας δώδεκα ετών και άνω οι οποίοι πάσχουν από πνευμονία και πρέπει να τροφοδοτούνται με συμπληρωματικό οξυγόνο. Το άρμακο αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία του Έμπολα, είχε όμως πολύ μικρή επίδραση σε αυτή τη μολυσματική ασθένεια.

Φαρμάκι η τιμή του

Πάντως, οι πολίτες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και αυτό γιατί η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences ανακοίνωσε την τιμολόγηση του φαρμάκου, το οποίο θα κοστίζει 390 δολάρια (347 ευρώ) ανά φιαλίδιο στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το φάρμακο χορηγείται συνήθως σε έξι δόσεις μέσα σε πέντε μέρες. Έτσι, συνολικά, μια πενθήμερη θεραπεία θα κοστίζει στον ασθενή 2.340 δολάρια, δηλαδή περίπου 2.083 ευρώ.

Μάλιστα, αυτή πρόκειται για την τιμή στην οποία θα πωλείται η ρεμδεσιβίρη απευθείας στις κυβερνήσεις. Με τους διάφορους φόρους, η τιμή του εμπορίου αναμένεται να είναι υψηλότερη, ενώ στα νοσοκομεία των ΗΠΑ – μαζί με τα ασφάλιστρα και το κόστος νοσηλείας – το κόστος της θεραπείας αγγίζει τα 3.120 δολάρια (2.776,77 ευρώ).

Συγκεκριμένα για τις αμερικανικές εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης, η τιμή θα είναι 520 δολάρια ανά φιαλίδιο, δηλαδή 3.120 δολάρια ανά ασθενή.

«Μέση λύση» η τιμή των 390 δολαρίων ανά φιαλίδιο

Η Gilead είναι η πρώτη εταιρεία που κοστολογεί το φάρμακό της για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με το Bloomberg, η τιμή αυτή θέτει ένα «προηγούμενο» και για τις άλλες εταιρείες και δίνει μια εικόνα του κόστους που θα έχουν οι μελλοντικές θεραπείες για τον Covid-19.

Αν και η τιμή αυτή είναι αρκετά υψηλή, γνώστες της φαρμακοβιομηχανίας λένε ότι πρόκειται για μια «μέση λύση» και ένα αποδεχτό κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του Remdesivir.

Η φαρμακευτική εταιρεία αναφέρει ότι θα μπορούσε να είχε κοστολογήσει υψηλότερα το φάρμακο, καθώς σύμφωνα με έρευνες επιταχύνει την ανάρρωση κατά πέντε μέρες. Συνήθως τα καινούργια και πρωτοπόρα φάρμακα είναι αρκετά πιο ακριβά.

Όπως αναφέρει η Gilead, τα νοσοκομεία γλιτώνουν από έξοδα νοσηλεία ύψους έως 12.000 δολαρίων αφού χάρη στη ρεμδεσιβίρη οι ασθενείς παίρνουν πιο γρήγορα εξιτήριο.

Ωστόσο, προτιμήθηκε μια χαμηλότερη από το αναμενόμενο τιμή έτσι ώστε η ρεμδεσιβίρη να φτάσει σε όλον τον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή της, η Gilead ανέφερε ότι θα προσφέρει το φάρμακο αυτό σε χαμηλότερη τιμή σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ανάμεσά στις χώρες αυτές θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα η Βραζιλία.

«Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο ώστε να φτάσει η ρεμδεσιβίρη στους ασθενείς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gilead, Ντάνιελ Ο’ Ντέι. «Αυτή η τιμή καθιστά βέβαιο το γεγονός ότι ασθενείς από όλον τον κόσμο θα έχουν πρόσβαση στο φάρμακο».

Η Gilead είχε δεσμευθεί ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα διένειμε το φάρμακο δωρεάν. Μέχρι στιγμής, έχει δωρίσει 250.000 θεραπείες ρεμδεσιβίρης. Τη Δευτέρα, η Gilead επίσης έκλεισε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για διανομή πάνω από 500.000 θεραπειών ρεμδεσιβίρης τον Σεπτέμβριο.