ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Moderna – Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις του ιού

Δημοσίευση 5 Αυγούστου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 5 Αυγούστου 2020, 21:15
Κορωνοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Moderna – Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις του ιού
Facebook Twitter Whatsapp

Τι ανέφερε σε μακροσκελή ανάρτησή του για το εμβόλιο της Moderna ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος. Πώς λειτουργεί το εμβόλιο mRNA-1273.

Τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το ερευνητικό εμβόλιο mRNA-1273 είναι ασφαλές και ανοσογόνο, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη του και να υποστεί πλήρη κλινική αξιολόγηση στα πλαίσια μιας κλινικής δοκιμής Φάσης 3. Πρόκειται για ένα εμβόλιο στο οποίο ποντάρει πολλά η επιστημονική κοινότητα για την ανάσχεση του κορωνοϊού, την ώρα που παρατηρείται νέα επιδημιολογική έξαρση στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ

Σε ανάρτησή του, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος αναφέρεται στο εν λόγω εμβόλιο, δίνοντας μάλιστα έναν τόνο αισιοδοξίας, αν και όπως λέει, πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης για περισσότερες διευκρινίσεις.

Τι γράφει ο κ. Μόσιαλος:

Μεταξύ των ερωτηματικών που δημιουργούνται με αφορμή τις πιθανές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, είναι εάν τα εμβόλια που δοκιμάζονται θα είναι αποτελεσματικά εάν το γενετικό υλικό του ιού ο υποστεί αλλαγές. Όσο διενεργούνται μελέτες για να πιστοποιηθεί αν οι αλλαγές καθιστούν τον ιό πιο μολυσματικό ή εάν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών αντισωμάτων, αυτή η ερώτηση απασχολεί προφανώς όλους τους επιστήμονες που σχεδιάζουν τα εμβόλια.

Υπάρχει μία μετάλλαξη (D614G) που σε καλλιέργειες κυττάρων σε εργαστηριακές μελέτες φάνηκε πως καθιστά τον ιό SARS-CoV-2 πιο μολυσματικό. Παρά την υπεροχή στην κυτταρική καλλιέργεια, όμως μία άλλη μελέτη έδειξε πως δεν υπάρχει διαφορά στην εξουδετέρωση από τα αντισώματα που περιέχονταν στο πλάσμα πρώην ασθενών.

Πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature (doi.org/10.1038/s41586-020-2622-0) παρουσιάζει τα αποτελέσματα από το εμβόλιο της Moderna σε προκλινικές δοκιμές, σε ποντίκια. Ένας από τους κύριους στόχους των δοκιμών των υποψηφίων εμβολίων SARS-CoV-2 σε ζώα, είναι για να αποδείξουν όχι μόνο την πρόκληση ισχυρών προστατευτικών ανοσοαποκρίσεων, αλλά και ότι δεν προκαλούν αναπνευστική νόσο σχετιζόμενη με το εμβόλιο.

Η μελέτη έδειξε πως διπλή δόση του εμβολίου mRNA-1273 της Moderna προκαλεί ισχυρές αποκρίσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ακόμα και εάν φέρει τη μετάλλαξη D614G.

Επίσης προστατεύει από τη μόλυνση λόγω του SARS-CoV-2 την ανώτερη και κατώτερη αναπνευστική οδό χωρίς παθολογικές αντενδείξεις. Το εμβόλιο ενεργοποίησε κυτταρικές αποκρίσεις Τ λεμφοκυττάρων (CD8), ισορροπημένες αποκρίσεις υποπληθυσμών Th1/Th2 (CD4) και προστασία από την αντιγραφή του ιού για περισσότερο από 3 μήνες μετά από δοσολογία παρόμοια με εκείνη που δοκιμάστηκε στις κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν και χαμηλότερες υποπροστατευτικές δόσεις που έδειξαν τη σχέση εξάρτησης της δόσης με την ανοσολογική προστασία, υποδηλώνοντας ότι οι ανοσολογικοί συσχετισμοί προστασίας μπορούν να διευκρινιστούν περαιτέρω.

Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών για περισσότερες διευκρινίσεις.

Σε πόσους θα δοκιμαστεί και που βασίζεται

Το συγκεκριμένο εμβόλιο της Moderna βασίστηκε στα ευρήματα ερευνητών που ανέπτυξαν μια σταθερή μορφή ενός τμήματος της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού, με την οποία αυτός συνδέεται στα κύτταρα   για να εισέλθει τελικά μέσα και να πολλαπλασιαστεί. Το εμβόλιο  mRNA-1273 της Moderna χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του αγγελιοφόρου   RNA (messenger RNA), ώστε να κωδικοποιεί αυτό το κομμάτι της  πρωτεΐνης-ακίδας του ιού. Με το  ερευνητικό εμβόλιο, αυτό το  αγγελιοφόρο   RNA οδηγεί  τα κύτταρα του σώματος να εκφράσουν την πρωτεΐνη-ακίδα και με αυτό τον τρόπον να προκαλέσει την αναγνώριση του από το ανοσοποιητικό και μια ικανοποιητική  ανοσολογική απόκριση. Στην κλινική δοκιμή της Φάσης 1 οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο ήταν ασφαλές, γενικά καλά ανεκτό και ικανό να προκαλέσει αντισώματα με υψηλά επίπεδα δραστικότητας εξουδετέρωσης του ιού. Η Moderna ξεκίνησε τη δοκιμή Φάσης 2 του εμβολίου τον Μάιο του 2020.