current views are: 8

3 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση07:17

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πότε αρχίζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Η περίοδος των εμβολιασμών για την εποχική γρίπη θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Δημοσίευση 07:17’

Η περίοδος των εμβολιασμών για την εποχική γρίπη θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Την τελευταία Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, στις 28 του μήνα που διανύουμε, θα αρχίσουν οι γιατροί της χώρας να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας Covid-19. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, η περίοδος εμβολιασμών για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα του επόμενου μήνα – όπως γίνεται κάθε χρόνο – μετά και την επίσημη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου».

Τρόμος για το «κοκτέιλ» γρίπης-κορωνοϊού

Ανησυχία για το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και του επερχόμενου ιού της γρίπης τον χειμώνα εκφράζουν οι επιστήμονες. Σε αυτό αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της Τρίτης για την πανδημία όπου μίλησε για το αν η κυκλοφορία της γρίπης μέσα από τον κορωνοϊό θα αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα το χειμώνα.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «περιμένουμε την εμπειρία των χωρών του νοτίου ημισφαιρίου όπου κυκλοφορεί η γρίπη μαζί με τον κορωνοϊό, όπως στην Αυστραλία αυτή την εποχή, για να δούμε τα συμπεράσματα αν η κυκλοφορία ενός ιού οδηγεί στον περιορισμό της κυκλοφορίας ενός άλλου».

Κατά την ενημέρωση τόνισε ότι γνωρίζουμε από την επιστημονική πραγματικότητα ότι υπάρχουν συνλοιμώξεις κορωνοϊού με γρίπη και στην Ελλάδα και ότι υπάρχει από την άλλη μεριά, η χαρακτηριστική ιδιότητα κάποιων ιών να καταστέλλουν άλλους, εφόσον μπουν στον οργανισμό και συνδεθούν με τον υποδοχέα. Ωστόσο επεσήμανε ότι φαίνεται ότι ο υποδοχές αυτού του ιού είναι διαφορετικός από τον υποδοχέα της γρίπης.

«Άνετα αν κάποιος εκτεθεί και στα δύο, θα νοσήσει και από τα δύο και μπορεί να νοσήσει και πιο σοβαρά από τον υπόλοιπο πληθυσμό που θα κολλήσει μόνο το ένα ή το άλλο. Και φυσικά, στα γηροκομεία είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας το να μην εκτεθούν ούτε στη γρίπη, ούτε στον κορωνοϊό. Για αυτό είναι σημαντικό για τη γρίπη να υπάρχει ακόμα ένα παραπάνω βήμα, η απόλυτη προστασία, όπως την ονομάζω εγώ. Ας μην είναι απόλυτη, αλλά πρέπει να είναι η απόλυτη στο μέτρο του εφικτού», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.