ΥΓΕΙΑ

Τι παρενέργειες παρουσίασαν εθελοντές στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca - Η νέα ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2020, 07:58
Τι παρενέργειες παρουσίασαν εθελοντές στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca - Η νέα ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχοντας στις δοκιμές εμφανίζει ανεπιθύμητη αντίδραση.

Την απόφαση της AstraZeneca να «παγώσει» τις δοκιμές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σχολίασε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την αναστολή των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λόγω της ανεπιθύμητης αντίδρασης που παρουσίασε εθελοντής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχοντας στις δοκιμές εμφανίζει ανεπιθύμητη αντίδραση. Στην πρώτη περίπτωση, ο συμμετέχων διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, ωστόσο θεωρείται ότι δεν σχετίζεται με τη θεραπεία του εμβολίου. Στη δεύτερη περίπτωση, που οδήγησε στην αναστολή των δοκιμών, η ασθενής εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα που θύμιζαν εγκάρσια μυελίτιδα.

Η ανακοίνωση της AstraZeneca

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

«Νεότερα για τη διακοπή της κλινικής δοκιμής φάσης 3 του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής, Pascal Soriot, δήλωσε πως η αναστολή προκλήθηκε από τις παρενέργειες του εμβολίου Covid-19 σε μια γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο που εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα που θύμιζαν εγκάρσια μυελίτιδα. Η διάγνωση της γυναίκας δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά βελτιώνεται και πιθανότατα θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την Τετάρτη, δήλωσε ο Soriot.

Ο Soriot επιβεβαίωσε επίσης ότι η κλινική δοκιμή σταμάτησε μια φορά τον Ιούλιο μετά από έναν συμμετέχοντα που παρουσίασε συμπτώματα νευρολογικής φύσεως. Μετά από περαιτέρω εξέταση, εκείνος ο συμμετέχων διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, που θεωρείται ότι δεν σχετίζεται με τη θεραπεία του εμβολίου Covid-19.

Μέχρι σήμερα, οι δημόσιες δηλώσεις της AstraZeneca σχετικά με την παύση ήταν αραιές σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως ότι είναι η δεύτερη φορά που οι δοκιμές της σταμάτησαν να διερευνήσουν συμβάντα υγείας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η εταιρεία επίσης εξέδωσε δήλωση, πως θα καθοδηγηθεί από μια επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να καθορίσει πότε θα γίνει άρση της διακοπής».

Τι είναι η εγκάρσια μυελίτιδα

Η εγκάρσια μυελίτιδα, σύμφωνα με το humanitas.net είναι μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού. Ο στόχος της είναι το μονωτικό υλικό που καλύπτει τις νευρικές ίνες. Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκύψει από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, επηρεάζοντας την αίσθηση κάτω από τον τραυματισμό. Τα νευρικά σήματα έχουν μια διακεκομμένη μετάδοση λόγω της εγκάρσιας μυελίτιδας, που μπορεί να προκαλέσει πόνο ή άλλα αισθητικά προβλήματα, αδυναμία ή παράλυση των μυών, ή δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου. Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στους ιστούς του σώματος. Μπορεί επίσης να συμβεί λόγω διαταραχών της μυελίνης, όπως στην σκλήρυνση κατά πλάκας.