ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Μεταρρυθμίσεις για το φάρμακο την εποχή της πανδημίας

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2020, 16:59
Κικίλιας: Μεταρρυθμίσεις για το φάρμακο την εποχή της πανδημίας
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Μιλώντας την Τρίτη στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld, που διοργανώνει το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο υπουργός Υγείας ανέφερε τις παρεμβάσεις που έγιναν, παρά την πανδημία.

Τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στο Φάρμακο, σε μία περίοδο πανδημίας, ανέδειξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας την Τρίτη στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld, που διοργανώνει το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι, παρά την πανδημία, έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:

Στο Φάρμακο, χθες πέρασε από τη Βουλή νομοθεσία για την κατάργηση του entry fee 25% για τα καινούργια, νέας τεχνολογίας σημαντικά φάρμακα και φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία έρχονται στη χώρα και εντάσσονται στη θετική λίστα έπειτα από διαπραγμάτευση.

Ανέφερε πως αν συνδυαστεί με το ορθολογικό δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε και οδηγεί σε μειώσεις τις τιμές των φαρμάκων, οδηγεί σε μία κανονικότητα στην αγορά.

Εφαρμόζεται και φέτος επενδυτικό clawback, το οποίο ανήλθε πέρυσι στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα συνεχιστεί.

Δημιουργείται ξεχωριστός κωδικός για τη Δημόσια Υγεία, ο οποίος έρχεται να αυξήσει και τα όρια του προϋπολογισμού για το Φάρμακο και στον οποίο τη φετινή χρονιά μπαίνει το σύνολο των εμβολίων.

Με βάση τη διαπραγμάτευση που έχει γίνει σε μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ισχύσει αναδρομικά, μετά από 5 χρόνια ραγδαίας ανόδου του το clawback θα έχει φέτος σημαντική μείωση.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως έγιναν περισσότερες από 6.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, ενώ μονιμοποιούνται οι 4.000 με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μοριοδότηση. 

Τεστ

Χαρακτήρισε ως επίτευγμα τη δυνατότητα που έχουμε ως χώρα να προμηθευτούμε πρώτοι στην Ευρώπη τελευταίας γενιάς αντιγόνα, rapid tests, τα οποία ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει στη Μυτιλήνη και στη Μόρια και αυτό θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα:

«Συνεχίζουμε με τη μεταρρύθμιση την οποία έχουμε ήδη προαναγγείλει και έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ξεκινάει με Covid Centers στην ΠΦΥ και προχωρά σε δίκτυα υγείας, τα οποία περιλαμβάνουν και τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα, τις δομές των Δήμων,  ιδιώτες γιατρούς, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ», είπε ο υπουργός, για να σημειώσει:

«Η μεταρρύθμιση αυτή θα καλύψει το σύνολο των αναγκών ως προς το gatekeeping, δηλαδή τη δυνατότητα να προφυλαχθούν τα Νοσοκομεία μας και να μπορέσουμε να έχουμε μία διαλογή των πολιτών που πρέπει να πάνε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, έναντι αυτών που πρέπει να πάνε στα Κέντρα Υγείας».