ΥΓΕΙΑ

Ποιες μόνιμες βλάβες μπορεί να προκαλέσει στους πνεύμονες ο κορωνοϊός - Ο ρόλος του καπνίσματος

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2020, 07:53
Ποιες μόνιμες βλάβες μπορεί να προκαλέσει στους πνεύμονες ο κορωνοϊός - Ο ρόλος του καπνίσματος
Facebook Twitter Whatsapp

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στις σοβαρές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο SARS Cov-2 στους πνεύμονες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις σοβαρές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στους πνεύμονες ο κορωνοϊός, οι οποίες μπορεί να είναι και μόνιμες μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πιο σοβαρή επιπλοκή μπορεί να είναι το σύνδρομο οξείας πνευμονικής δυσχέρειας που αυξάνει το πσοστό θνητότητας και για την ανάρρωση απαιτείται η εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Τέτοιες επιπλοκές μπορεί να δημιουργηθούν και από τη γρίπη, ωστόσο ο κορωνοϊός έχει πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις. Η ζημιά λύεται πιο αργά, μπορεί να πάρει και 3-4 ή 5 μήνες να αναρρώσει κάποιος ασθενής πλήρως ή μπορεί οι πνεύμονες να μην επανέλθουν ποτέ ξανά στο φυσιολογικό», επισήμανε ο κ. Βασιλόπουλος προσθέτοντας ότι «πολλοί ασθενείς βγαίνοντας από τη ΜΕΘ, παρουσιάζουν αδυναμία, δεν μπορούν να κουνήσουν χέρια ή πόδια, μερικοί χρειάζεται να πάνε και σε κέντρα αποκατάστασης, ενώ μερικοί δεν μπορούν να ανακτήσουν πλήρως την λειτουργικότητα τους ποτέ».

Μάλιστα, ο καθηγητής πνευμονολογίας επισήμανε ότι το κάπνισμα αυξάνει την ευπάθεια των ανθρώπων για να νοσήσουν βαριά από κορωνοϊό, καθώς αυξάνει τους υποδοχείς. 

Δύο ακτινογραφίες δείχνουν τη ραγδαία επιδείνωση σε 38χρονο ασθενή

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας ακτινολόγος του ΚΑΤ, ο οποίος παρουσίασε τη ραγδαία επιδείνωση που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες ενός ασθενή, μέσα σε λίγες ώρας.

Όπως αναφέρει ο Μάνος Καρράς, οι δύο ακτινογραφίες είναι από τους πνεύμονες ασθενής 38 ετών, ο οποίος είναι ασθενής και διαβητικός και πραγματοποιήθηκαν με διαφορά 7,5 ωρών.

Η πρώτη ακτινογραφία είναι κατά την εισαγωγή του άνδρα στο νοσοκομείο στις 12 το μεσημέρι με 98% κορεσμό οξυγόνου και η δεύτερη, η επαναληπτική, στις 19:30, με τον ασθενή να είναι πλέον με μάσκα οξυγόνου.

Σύμφωνα με τον ακτινολόγο, τα «σύννεφα» στη δεύτερη ακτινογραφία συνήθως σημαίνουν υγρό οίδημα φλεγμονή και «είναι κομμάτι του πνεύμονα που "δεν αναπνέει"».

Ο κ. Καρράς κλείνει την ανάρτησή του γράφοντας «Δεν υπάρχει ιός», απαντώντας σε όλους εκείνους που αμφιβάλλουν για την ύπαρξη του ιού.

Posted by Μανος Καρρας on Tuesday, September 22, 2020

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις