ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Αισιόδοξα νέα για τη θεραπεία με αντισώματα που πήρε ο Τραμπ – Τι είπε ο Μόσιαλος

Δημοσίευση 29 Οκτωβρίου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 29 Οκτωβρίου 2020, 23:23
Κορωνοϊός: Αισιόδοξα νέα για τη θεραπεία με αντισώματα που πήρε ο Τραμπ – Τι είπε ο Μόσιαλος
Facebook Twitter Whatsapp

Εξελίξεις γύρω από τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία έλαβε και μετά τη μόλυνσή του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Την ώρα που η «μάχη» των εμβολίων – εν μέσω και του δευτέρου κύματος κορωνοϊού – συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων ένα ευχάριστο μήνυμα έρχεται στο κομμάτι της θεραπείας της COVID-19.

Τα καλά νέα έρχονται από τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron, θεραπευτική αγωγή που έλαβε κατά την πρόσφατη περιπέτεια του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE, η «Regeneron δήλωσε ότι σε διάστημα 29 ημερών οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία, πραγματοποίησαν περίπου 57% λιγότερες ιατρικές επισκέψεις σχετιζόμενες με την πορεία των συμπτωμάτων τους λόγω Covid-19, σε σχέση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «Αξιοσημείωτο είναι πως παρατηρήθηκε μείωση κατά περίπου 72% σε ασθενείς με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία άνω των 50 ετών, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές, μεταβολικές, πνευμονικές, ηπατικές ή νεφρικές παθήσεις ή σε ανοσοκαταστολή».

«Ενθαρρυντικά νέα ειδικά για τη θεραπεία των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα» διαπιστώνει ο κ. Μόσιαλος και προς αποφυγή παρεξηγήσεων προσθέτει: «Να θυμόμαστε πως τα αποτελέσματα είναι ανακοίνωση της εταιρείας και όχι επιστημονική δημοσίευση, πως η παραγωγή επαρκών δόσεων θα είναι χρονοβόρα, και πως θα υπάρξουν λίγες δόσεις διαθέσιμες τους πρώτους μήνες του 2021».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου έχει ως εξής:

Εξελίξεις για τη θεραπεία κατά του Covid-19: μονοκλωνικά αντισώματα

Η εταιρεία Regeneron ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, με περίπου 800 ασθενείς που νόσησαν με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid-19. Πρόκειται για την πειραματική θεραπεία που είχε λάβει και ο Πρόεδρος Τραμπ και τη θεραπευτική προσέγγιση REGN-COV2 έναντι του κορωνοϊού. Η θεραπεία αποτελείται από ένα κοκτέιλ δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, σαν αυτά που φτιάχνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για την καταπολέμηση της λοίμωξης από τον νέο ιό.

Η Regeneron δήλωσε ότι σε διάστημα 29 ημερών οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία, πραγματοποίησαν περίπου 57% λιγότερες ιατρικές επισκέψεις σχετιζόμενες με την πορεία των συμπτωμάτων τους λόγω Covid-19, σε σχέση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Αξιοσημείωτο είναι πως παρατηρήθηκε μείωση κατά περίπου 72% σε ασθενείς με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία άνω των 50 ετών, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές, μεταβολικές, πνευμονικές, ηπατικές ή νεφρικές παθήσεις ή σε ανοσοκαταστολή.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία είχε δημοσιεύσει πρώιμα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή, που έδειχναν ότι η θεραπεία μείωνε τα επίπεδα του ιικού φορτίου στους ασθενείς και βελτίωνε τα συμπτώματα σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς Covid-19. Τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν τα αρχικά ευρήματα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πιστώσει στη θεραπεία της Regeneron την γρήγορη ανάρρωσή του από τον Covid-19. Η Regeneron, είχε κοινοποιήσει τα αποτελέσματα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και υπέβαλε αίτηση ζητώντας έκτακτη αδειοδότηση. Επίσης, η θεραπεία έχει ενταχθεί στη μεγάλη κλινική μελέτη RECOVERY του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενθαρρυντικά νέα ειδικά για τη θεραπεία των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα. Να θυμόμαστε πως τα αποτελέσματα είναι ανακοίνωση της εταιρείας και όχι επιστημονική δημοσίευση, πως η παραγωγή επαρκών δόσεων θα είναι χρονοβόρα, και πως θα υπάρξουν λίγες δόσεις διαθέσιμες τους πρώτους μήνες του 2021. Επιπλέον, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες με περισσότερους ασθενείς και αισιοδοξούμε τα αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα από την κλινική μελέτη RECOVERY.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις