current views are: 14

16 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση12:10

Κορωνοϊός – Moderna: «Το εμβόλιό μας είναι 94,5% αποτελεσματικό» – Ευκολότερη η συντήρησή του

Πρόκειται για τη δεύτερη φαρμακευτική εταιρία, η οποία ανακοινώνει ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό, μετά τη Pfizer.

Δημοσίευση 12:10’

Πρόκειται για τη δεύτερη φαρμακευτική εταιρία, η οποία ανακοινώνει ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό, μετά τη Pfizer.

Μόνο ως ευχάριστα μπορούν να χαρακτηριστούν τα νέα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί, μέσω των εμβολίων.

Ύστερα από την φαρμακευτική εταιρία Pfizer, ακόμα μία εταιρεία, την οποία περίμεναν οι ειδικοί, ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα που έφερε το εμβόλιό της ύστερα από τις δοκιμές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εταιρία Moderna, η οποία με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού έχει αποτελεσματικότητα κατά 94,5% και μικρές παρενέργειες.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος προσβολής από την Covid-19 μειώνεται κατά 94,5% σε ομάδα ασθενών που έλαβε το εμβόλιο έναντι της ομάδας που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ: συγκεκριμένα, 90 ασθενείς της ομάδας του placebo προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, έναντι 5 της ομάδας του εμβολίου.

Το εμβόλιο αυτό είναι το δεύτερο στον κόσμο με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα μετά από αυτό της Pfizer, ενώ εντυπωσιασμένος δήλωσε και ο επικεφαλής των επιδημιολόγων στις ΗΠΑ, Δρ Άντονι Φάουτσι.

«Είναι όσο καλό θα μπορούσε να είναι! 94.5% είναι πραγματικά εκπληκτικό», είπε ακόμα.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge.

Σύμφωνα με την εταιρεία, 9% έως 10% των εμβολιασμένων ατόμων παρουσίασε παρενέργειες μετά την δεύτερη δόση, όπως κόπωση, πόνο ή ερύθημα στο σημείο της ένεσης.

Το εμβόλιο της Moderna είναι δύο δόσεων με απόσταση 28 ημερών.

«Είναι ένα σημείο καμπής στην ανάπτυξη του εμβολίου μας κατά της Covid-19», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna. «Αυτή η θετική ενδιάμεση ανάλυση που προέρχεται από την Φάση 3 της κλινικής δοκιμής μάς δίνει τις πρώτες κλινικές ενδείξεις ότι το εμβόλιό μας μπορεί να προλάβει την Covid-19, περιλαμβανομένης και της βαριάς μορφής της».

Πόσοι συμμετείχαν και πόσοι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moderna, στη Φάση 3 της κλινικής δοκιμής εγγράφηκαν 30.000 συμμετέχοντες, όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός της μελέτης, η οποία διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ.

Το 42% των συνολικών συμμετεχόντων προέρχονται από ομάδες υψηλού κινδύνου:

– Περισσότεροι από 7.000 από τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες είναι ηλικίας άνω των 65 ετών

– Περισσότεροι από 5.000 από τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών, αλλά έχουν χρόνιες παθήσεις οι οποίες τους εκθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο σε περίπτωση μόλυνσης από COVID-19, όπως ο διαβήτης, η σοβαρή παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις.

Πάνω από 11.000 από τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες προέρχονται από μειονοτικές κοινότητες, εκπροσωπώντας το 37% του συνολικού αριθμού συμμετεχόντων στην δοκιμή. Από αυτόν τον αριθμό, 6.000 συμμετέχοντες είναι Ισπανόφωνης ή Λατινικής καταγωγής, και περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες είναι Μαύροι ή Αφροαμερικανοί.

«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής στην Φάση 3 της δοκιμής COVE αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την κλινική ανάπτυξη του mRNA-1273, του υποψήφιου εμβολίου μας για τον COVID-19. Πραγματικά είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες σε όλους τους συμμετέχοντες στην δοκιμή μας. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους ερευνητές και συνεργάτες μας στα κέντρα διεξαγωγής δοκιμών, όπως οι συνεργάτες μας από τις εταιρείες PPD και NIH, καθώς επίσης και την εξειδικευμένη ομάδα της Moderna για την στήριξη τους στην ολοκλήρωση της εγγραφής», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Στεφάν Μπανσέλ, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Και συμπλήρωσε ότι «η Moderna δεσμεύεται για την διεξαγωγή ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας και για τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας δεδομένων. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για να εξελίξουμε περαιτέρω το mRNA-1273, το οποίο ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στην καταπολέμηση και εξάλειψη της πανδημίας του COVID-19».

Πόσο διαρκεί η ανοσία

Πρόκειται για ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα, ενώ δεν υπάρχουν και δεδομένα σχετικά με το πόσο λειτουργεί στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της Moderna, Tal Zaks, ο οποίος μίλησε στο BBC, τα στοιχεία δείχνουν μέχρι στιγμής ότι το εμβόλιο «δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του» από την ηλικία. Ακόμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το εμβόλιο απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά ή αν τους εμποδίζει να διαδίδουν επίσης τον ιό.

Σχετικά με την ασφάλειά του δεν υπάρχει σημαντικές ανησυχίες ωστόσο τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης, δεν είναι 100% ασφαλές μέχρι να αποδειχθεί.

Σύντομη κούραση, πονοκέφαλος και πόνος αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό σε μερικούς ασθενείς.

«Αυτά τα αποτελέσματα τα περιμέναμε σε ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London.

Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με το εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι ευκολότερο στην αποθήκευσή του, καθώς παραμένει σταθερό στους -20C για έως και έξι μήνες και μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικό ψυγείο για έως και ένα μήνα.

Αντιθέτως, το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται αποθήκευση στους περίπου -75C, αλλά μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Ρωσίας Sputnik V κυκλοφόρησε επίσης πολύ πρώιμα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι είναι 92% αποτελεσματικό.

Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας θα καταθέσει αίτηση για αδειοδότηση «τις προσεχείς εβδομάδες».

Αν το εμβόλιο εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), η ταχύτητα της ανάπτυξης το εμβολίου θα είναι επιστημονικός θρίαμβος, λιγότερο από έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της εμφάνισης του κορωνοϊού στην Κίνα.

Στην δεκαετία του 1950, χρειάσθηκαν δέκα χρόνια για την ανάπτυξη και την έγκριση του εμβολίου κατά της ιλαράς. Τα τελευταία χρόνια, ο μέσος χρόνος ανάπτυξης των 21 εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων ήταν τα οκτώ χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Jama.

Στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει θέσει σε ισχύ μία ταχεία διαδικασία, η οποία του επιτρέπει να εξετάζει τα δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων μόλις εμφανίζονται, πριν ακόμη την κατάθεση επίσημης αίτησης αδειοδότησης. Η Moderna έγινε σήμερα το τρίτο εμβολιαστικό σχέδιο που εντάχθηκε σε αυτήν την διαδικασία «διαρκούς ελέγχου», έπειτα από τα εμβόλια των Oxford/AstraZeneca και Pfizer/BioNTech.

25 εκατ. εμβόλια για την Ελλάδα

Την ώρα που κυβέρνηση και ειδικοί εκτιμούν πως οι επόμενες ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η ανθρωπότητα βλέπει πια… φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας. 

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «με τη βοήθεια της επιστήμης είμαστε κοντά στο εμβόλιο. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας την κορυφή του βουνού στο οποίο ανεβαίνουμε τόσους μήνες. Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλήσουμε πίσω. Η χώρα μας με τις προαγορές που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 25 εκατομμύρια δόσεις και προχωρά στο σχεδιασμό του εμβολιασμού εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες. Αύριο στις 14.00 στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων covid-19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας, όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προμηθευτεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού τα εμβόλια. Θα παρουσιαστεί επίσης και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού».