ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός - Ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης: «Θωρακίζει» το ανοσοποιητικό των ηλικιωμένων

Δημοσίευση 19 Νοεμβρίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 20 Νοεμβρίου 2020, 15:03
Κορωνοϊός - Ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης: «Θωρακίζει» το ανοσοποιητικό των ηλικιωμένων
Facebook Twitter Whatsapp

«Τα ισχυρά ανισώματα που παρατηρήθηκαν στους ηλικιωμένους, είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο για την Covid-19, που αναπτύσσει από κοινού με την AstraZeneca, έχει παράξει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης. Τα καθοριστικά δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

 Σύμφωνα με το Reuters, τα δεδομένα που αναφέρθηκαν εν μέρει τον περασμένο μήνα, αλλά δημοσιεύτηκαν στο σύνολο στο ιατρικό περιοδικό The Lancet την Πέμπτη, δείχνουν ότι οι άνω των 70 ετών, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αν νοσήσουν από τη νόσο covid-19, μπορούν να αναπτύξουν ισχυρή ανοσία.

Η μελέτη περιλαμβάνει 560 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 240 ηλικίας άνω των 70 ετών. Οι δοκιμές έδειξαν ανοσία στις εξής 3 ηλικιακές ομάδες: 18-55, 56-69, και 70 ετών και άνω. Στην έρευνα σε 560 υγιείς ενήλικους (ανάμεσα στους οποίους ήταν και 240 άνω των 70 ετών) το εμβόλιο έδειξε να προστατεύει περισσότερο τους ηλικιωμένους σε σχέση με τους πιο νέους εθελοντές.

«Τα ισχυρά ανισώματα που παρατηρήθηκαν στους ηλικιωμένους, είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Maheshi Ramasamy, σύμβουλος και συν-επικεφαλής ερευνητής της Ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης.

«Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην προστασία ορισμένων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στην κοινωνία, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα», υπογράμμισε.

Τα καθοριστικά δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Εμβόλιο Pfizer: Είναι αποτελεσματικό κατά 95%

Υπενθυμίζεται ότι χθες νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έδωσε στη δημοσιότητα η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, η πρώτη από εκείνες που επιδίδονται από την αρχή της πανδημίας σε έναν αγώνα δρόμου για να δώσουν τη λύση στον «υγειονομικό πόλεμο» που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα την εταιρεία, το εμβόλιο εμφανίζεται πλέον κατά 95% αποτελεσματικό στην αποτροπή μολύνσεων ακόμα και σε ενήλικα, αλλά και χωρίς σοβαρές ανησυχίες σε θέματα ασφάλεια.

Η Pfizer μέτρησε 170 περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό μεταξύ των εθελοντών που συμμετείχαν στις δοκιμές και, όπως είπε, τα 162 εξ’ αυτών αφορούσαν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακα, ενώ τα οκτώ σε εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%, υψηλότερο δηλαδή ποσοστό από το 90% που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της, μαζί με την με την συνεργαζόμενη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν επηρεάστηκε από την ηλικία, τη φυλή ή την καταγωγή των εθελοντών κι ότι στα άτομα άνω των 65 ετών η αποτελεσματικότητα έφθασε το 94%. «Παρατηρήθηκαν δέκα σοβαρά κρούσματα της Covid-19 στη διάρκεια των δοκιμών, τα εννέα εκ των οποίων αφορούσαν σε εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο και το ένα εκείνους που εμβολιάστηκαν με το BNT162b2», τονίζει.

Μια ανεξάρτητη ομάδα, η Data Monitoring Committee, που παρακολουθεί τα αποτελέσματα και τις παρενέργειες του εμβολίου αναφέρει ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανησυχίες ασφάλειας αναφορικά με το BNT162b2, ότι η μόνη ανεπιθύμητη παρενέργεια που παρατηρήθηκε σε ποσοστό συχνότητας ανώτερο ή ίσο του 2% μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση ήταν αίσθημα κόπωσης. Παράλληλα, τονίζει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εθελοντές εμφάνισαν λιγότερα και ηπιότερα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Ζητά έκτακτη έγκριση

Εντός των επόμενων ημερών, η Pfizer αναμένεται να ζητήσει έγκριση για την έκτακτη χρήση του εμβολίου από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων έγκριση για έκτακτη χρήση του εμβολίου τους.
«Τα δεδομένα αυτά θα υποβληθούν και σε άλλες εποπτικές Αρχές ανά την υφήλιο», τόνισε η φαρμακευτική εταιρεία, η οποία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία και σε επιστημονική επιθεώρηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech, δρ Ουγούρ Σαχίν, σημείωσε ότι η ταχεία προστασία που παρέχει το εμβόλιο καθώς η υψηλή ανεκτικότητα που έδειξαν σ’ αυτό όλες οι ηλικιακές ομάδες, που μελετήθηκαν ως τώρα, θα βοηθήσουν να καταστεί το BNT162b2 «ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας».

Υπενθυμίζεται ότι η φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου ξεκίνησε στις 27 Ιιουλίου με τη συμμετοχή 43.661 εθελοντών, εκ των οποίων οι 41.135 έλαβαν δεύτερη δόση ή placebo.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr