ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ «πέταξε» και επίσημα εκτός λίστας φαρμάκων τη ρεμδεσιβίρη

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2020, 08:10
Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ «πέταξε» και επίσημα εκτός λίστας φαρμάκων τη ρεμδεσιβίρη
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ρεμδεσιβίρη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19, ανεξάρτητα της σοβαρότητας των συμπτωμάτων τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επισήμως την Παρασκευή ότι αφαίρεσε τo αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της αμερικανικής εταιρείας Gilead από τη λεγόμενη λίστα προεπιλογών, έναν επίσημο κατάλογο φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για τις προμήθειες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αφού εξέδωσε οδηγίες για τη χρήση του σε ασθενείς με κορωνοϊό. 

«Ναι, το έχουμε αναστείλει από την PQ (prequalification list - λίστα προεπιλογών)», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος του Οργανισμού Ταρίκ Τζασάρεβιτς. «Η αναστολή είναι ένα μήνυμα προς τις χώρες ότι ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οδηγίες θεραπείας, δεν συνιστά στις χώρες να αγοράζουν το φάρμακο για COVID». 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ρεμδεσιβίρη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19, ανεξάρτητα της σοβαρότητας των συμπτωμάτων τους, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πράγματι φέρνει αποτελέσματα, μειώνοντας την πιθανότητα διασωλήνωσης ή θανάτου.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε ένα πειραματικό κοκτέιλ φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και η ρεμδεσιβίρη, ως θεραπεία μετά τη διάγνωσή του με κορωνοϊό.

Η Gilead είχε εκφράσει την απογοήτευσή της για τη σύσταση του ΠΟΥ και τον επέκρινε ότι αγνόησε θετικά στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη από άλλες μελέτες πέρα από τη Solidarity.

Ο καθηγητής Πίτερ Χόρμπι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε στη «Γκάρντιαν» ότι η χρήση της ρεμδεσιβίρης -η οποία χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες- στην πανδημία πρέπει να αναθεωρηθεί. Παραμένει ασαφές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει παραγγείλει 500.000 δόσεις της ρεμδεσιβίρης, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Αλλα παλαιότερα και φθηνότερα φάρμακα όπως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη έχουν δείξει πιο ουσιαστικά οφέλη σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου.