ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Ακόμη ένας Έλληνας στην πρώτη γραμμή των εμβολίων – Ποιος είναι ο Μενέλαος Πάγκαλος της AstraZeneca

Δημοσίευση 23 Νοεμβρίου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 24 Νοεμβρίου 2020, 23:56
Κορωνοϊός: Ακόμη ένας Έλληνας στην πρώτη γραμμή των εμβολίων – Ποιος είναι ο Μενέλαος Πάγκαλος της AstraZeneca
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Πάγκαλος είναι επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακευτικής AstraZeneca. Ο τίτλος του είναι: Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D της AstraZeneca.

Ακόμα ένας Έλληνας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο Μενέλαος Νικόλαος Πάγκαλος με καταγωγή από την Χίο είναι ο επικεφαλής της μεγάλης φαρμακευτικής AstraZeneca η οποία μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν τα ευχάριστα νέα ότι άλλο ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.

Ο κ. Πάγκαλος είναι επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακευτικής AstraZeneca. Ο τίτλος του είναι: Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D της AstraZeneca.

Όνειρο της μητέρας του ήταν να γίνει ο γιος της γιατρός. Αντίθετα, εκείνος γοητεύθηκε από τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Πάντα είχα πάθος για την επιστήμη και ένα από τα πράγματα που με γοήτευαν ήταν πως δουλεύει ο ανθρώπινος εγκέφαλος», είπε.

Ο Μενέλαος Πάγκαλος τονίζει σε κάθε ευκαιρία την σημασία της ομαδικής δουλειάς. «Όπως είπε ο Στιβ Τζομπς, τα μεγάλα και σπουδαία δεν γίνονται από έναν άνθρωπο αλλά από ομάδες ανθρώπων. Υπήρξα τυχερός και έχω εργαστεί δίπλα σε έξυπνους ανθρώπους και ομάδες».

Ο Μενέλαος Πάγκαλος γεννήθηκε στο Λονδίνο από Έλληνες γονείς και όπως λέει αισθάνεται ότι είναι πολίτης του κόσμου. Τονίζει πάντα όμως τις ελληνικές του ρίζες γιατί θεωρούν ότι τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο.

Λέει ότι τα καλοκαίρια του στην Χίο που πέρασε ως παιδί μαζί με τους γονείς του είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.

«Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός. Η μητέρα μου νοικοκυρά. Δεν υπήρχαν επιστήμονες στην οικογένειά μου. Αν ακολουθούσα την παράδοση της οικογένειάς μου θα γινόμουν μηχανικός σε πλοία», λέει. 

Λέει ακόμα ότι παρότι δεν ήταν πολύ καλός μαθητής βρέθηκε στον δρόμο του ένας δάσκαλος που τον μύησε στα μυστικά της Βιολογίας και παρότι κανείς στην οικογένειά του δεν είχε τελειώσει το Πανεπιστήμιο οι γονείς του τον στήριξαν για να τελειώσει τις σπουδές του.

Το μήνυμά του στο Twitter:

Στο 70% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν από τη Pfizer και τη Moderna νωρίτερα αυτό το μήνα, τα οποία έχουν 95% αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο απλούστερο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία, επεσήμανε η AstraZeneca.

"Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας", σχολίασε ο Πασκάλ Σοριό γενικός διευθυντής της AstraZeneca.

Το εμβόλιο αυτό φαίνεται προς το παρόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως χρησιμοποιεί πιο παραδοσιακή τεχνολογία από τους δύο ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο δαπανηρό και πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς δεν χρειάζεται να διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Η AstraZeneca εκτιμά στην ανακοίνωσή της ότι το εμβόλιο της είναι “ιδιαίτερα αποτελεσματικό” στην πρόληψη της covid-19 και επισημαίνει ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου ούτε χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 131 μολύνθηκαν από κορωνοϊό.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα των ατόμων, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση. Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα που έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά.

Συνολικά στις κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης για το εμβόλιο της AstraZeneca συμμετέχουν 60.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και διεξάγονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Λατινική Αμερική.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία διευκρίνισε ότι θα υποβάλει πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα αυτά στις αρχές προκειμένου να λάβει μια πρώτη έγκριση.

Χάρη σε “ένα απλό δίκτυο προμήθειας”, το έμβολο “θα είναι προσιτό και διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο”, εκτίμησε ο Σοριό.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα στην παρασκευή 3 δισεκατομμυρίων δόσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες το 2021.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε μιλώντας στο Sky News “πολύ χαρούμενος” για το νέο αυτό, το οποίο χαρακτήρισε “ενθαρρυντικό”.

Στη Βρετανία έχουν ήδη παρασκευαστεί τέσσερα εκατ. δόσεις του εμβολίου κι αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες 96 εκατ. δόσεις. Αλλά θα πρέπει πρώτα να ανάψουν το πράσινο φως οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, που θα συνεκτιμήσουν τόσο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του όσο και τα υψηλά στάνταρ στη διαδικασία της παραγωγής, κάτι που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.