ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Πόσα ειδικά ψυγεία διαθέτει η Ελλάδα – Τι γίνεται με το υγειονομικό διαβατήριο

Δημοσίευση 1 Δεκεμβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 1 Δεκεμβρίου 2020, 07:20
Κορωνοϊός – Εμβόλια: Πόσα ειδικά ψυγεία διαθέτει η Ελλάδα – Τι γίνεται με το υγειονομικό διαβατήριο
Facebook Twitter Whatsapp

Αρχικά ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί υγειονομικού διαβατηρίου, κάτι που σκέφτονται αρκετές αεροπορικές εταιρείες να ζητούν από τους επιβάτες, όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Στις εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο. Αρχικά ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί υγειονομικού διαβατηρίου, κάτι που σκέφτονται αρκετές αεροπορικές εταιρείες να ζητούν από τους επιβάτες, όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και είναι σαφής και η θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Υπάρχουν, πρoσέθεσε, «συζητήσεις προκειμένου να παραμείνουν τα σύνορα κάθε χώρας ανοιχτά, αυτή είναι και η πάγια θέση της ΕΕ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξουν αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ θα τις ακολουθήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συζήτηση». Στόχος, τόνισε, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη του εμβολιασμού και για την ασφάλεια των εμβολίων, διότι αυτά θα κυκλοφορήσουν στην αγορά όταν λάβουν την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Για τα ειδικά ψυγεία των εμβολίων

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των ψυγείων με ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας που απαιτούνται για τα εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα είναι 14 και ήδη έχουν φτάσει τα επτά και τα υπόλοιπα έρχονται αυτή την εβδομάδα. Στη συνέχεια θα γίνει η διανομή σε διάφορα σημεία της χώρας.

Όπως είπε, τα εμβόλια έρχονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και διατηρούνται σε θερμοκρασίες των -70 βαθμών Κελσίου, αλλά υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που διατηρούνται σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, και αυτό σημαίνει ότι όλα τα εμβολιαστικά κέντρα δεν χρειάζεται να έχουν τα ειδικά ψυγεία.

Δεν θα υπάρχει επιλογή εμβολίου

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι πολίτες θα κληθούν να διαλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν με δεδομένο πως αναπτύσσονται διάφορες λύσεις, ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε: «Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Άλλωστε αυτό συμβαίνει και στην γρίπη, για παράδειγμα. Κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο. Δεν διαλέγουμε εμβόλια. Τα εμβόλια του κορωνοϊού θα αντιμετωπιστούν ως ένα εμβόλιο και δεν θα υπάρχει επιλογή».