ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Είναι ασφαλείς; Τρεις καθηγητές απαντούν

Δημοσίευση 3 Δεκεμβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 3 Δεκεμβρίου 2020, 07:52
Κορωνοϊός: Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Είναι ασφαλείς; Τρεις καθηγητές απαντούν
Facebook Twitter Whatsapp

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα μας. Τι απαντούν τρεις Έλληνες καθηγητές.

Για την έγκριση και τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και για το πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, μετά και την ενθαρρυντική είδηση πως ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία.

Οι καθηγητές εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και μάλιστα ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι αν και δύσκολο, ο πρώτος εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει ίσως και συμβολικά πριν από το τέλος του έτους.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε δυο ημερομηνίες, 7 Δεκεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου ως πιθανές για έκδοση απόφασης από τον FDA από τα εμβόλια και εξήγησε ότι θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για να προχωρήσει η διαδικασία και η διανομή των εμβολίων.

Διαβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση από τον FDA η ασφάλεια των εμβολιών είναι εξασφαλισμένη αλλά και η αποτελεσματικότητά του για την περίοδο στην οποία αναφέρονται οι μελέτες, δηλαδή για περίοδο 2 έως 3 μηνών.

Όπως είπε ο πρύτανης, δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλεια μήπως υπάρχει  κάτι που δεν έχουμε μάθει ή μας έκρυψαν καθώς σε αυτή την φάση των μελετών δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Ο κ. Μανωλόπουλος συμφώνησε λέγοντας επιπρόσθετα ότι τα δεδομένα των εμβολίων αλλά και τα πρωτόκολλα έχουν όλα δημοσιευθεί και η έγκριση των εμβολίων είναι πλέον ένα σχεδόν τυπικό  θέμα.

Για την προτεραιότητα που θα δοθεί στους εμβολιασμούς, ο καθηγητής εξήγησε ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει τη στρατηγική της αλλά αυτό που δεν αμφισβητεί κανείς είναι ότι θα προηγηθεί το υγειονομικό προσωπικό. Στην Γαλλία θα συνεχίσουν με τους οίκους ευγηρίας και μετά με τις ευπαθείς ομάδες και στις ΗΠΑ η σειρά θα είναι αντίστροφη, εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά καθώς όταν μιλάμε για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων μιλάμε για 3 έκατ. πολίτες και δεν θα πρέπει όλοι να περιμένουν να εμβολιαστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη διάθεση του εμβολίου.

Επίσης προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχετε σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια;

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη και θα ακολουθήσει το καλό παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και δεν θα επιδείξει ολιγωρία και καθυστέρηση.

Διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλέστατα παρότι παρασκευάστηκαν με ταχύτητα και μάλιστα είπε πως τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna, είναι εντελώς καινούρια και θα αλλάξουν συνολικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ανοσοποίηση.

Εξήγησε ότι είναι πιο ασφαλή και από προηγούμενα εμβόλια γιατί είναι πιο “καθαρά” στο επίπεδο των υλικών που χρησιμοποιούνται για να ανοσοποιηθούν οι εθελοντές και αύριο ο πληθυσμός.

Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη δεν έγινε καμία έκπτωση στις κλινικές μελέτες, παρότι η βιομηχανία και τα κράτη συνεργάστηκαν υπό την τεράστια πίεση της απώλειας πολλών εκατοντάδων ανθρώπων.

Σχετικά με τις επιφυλάξεις σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Γραβάνης είπε ότι δεν τον απασχολεί καθώς πιστεύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα επιλέξει να εμβολιαστεί.

Τόνισε ότι θα εμβολιαστεί και ο ίδιος με mRNA εμβόλιο αμέσως μόλις έρθει, τόσο ως υγειονομικός όσο και ως πολίτης.

Με την ενημέρωση που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα στην κοινότητα, είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει εμβολιαστεί το 60% έως 70% του πληθυσμού της χώρας μας.

Στο ερώτημα εάν θα χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός, ο κ. Γραβάνης απάντησε ότι με βάση την εμπειρία από όσους έχουν νοσήσει οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία τους έχει ισχυρά αντισώματα για τουλάχιστον 9 μήνες. Εάν ισχύσει το ίδιο και για το εμβόλιο τότε σίγουρα θα παρέχει κάλυψη για ένα έτος. 

Διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχουν δεδομένα που συνηγορούν ότι η κυτταρική ανοσία κρατά περισσότερο και αν επιβεβαιωθεί τότε είναι πιθανόν να γίνονται επαναληπτικοί εμβολιασμοί κάθε 2 με 3 χρόνια.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις