ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Οι συστάσεις των ειδικών για τα άτομα με αλλεργίες – Τρεις στους δέκα Έλληνες υποφέρουν από αυτές

Δημοσίευση 12 Δεκεμβρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 12 Δεκεμβρίου 2020, 11:33
Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Οι συστάσεις των ειδικών για τα άτομα με αλλεργίες – Τρεις στους δέκα Έλληνες υποφέρουν από αυτές
Facebook Twitter Whatsapp

Οι συστάσεις των Αρχών είναι σαφείς. Να μην κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργία. Όπως εξηγούν οι αλλεργιολόγοι, η προειδοποίηση απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη πάθει κάποια στιγμή στη ζωή τους αλλεργικό σοκ από άλλο εμβόλιο, φάρμακο ή ακόμη και τρόφιμο.

Έντονη είναι η ανησυχία στη χώρα μας για τις παρενέργειες που εμφάνισαν δύο Βρετανοί μετά τον εμβολιασμό τους, καθώς τρεις στους δέκα Έλληνες υποφέρουν από κάποια αλλεργία. Οι συστάσεις των Αρχών είναι σαφείς. Να μην κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργία.

«Δεν είναι για όποιον φτερνίζεται την Άνοιξη ή όποιος πετάει ένα σπυράκι. Είναι αυτοί που κάνουν αγνώστου αιτιολογίας αναφυλαξίες και σ’ ένα πιο γενικό πληθυσμό που πάει στο 3 – 4% του πληθυσμού», δήλωσε στο Mega, η Παναγιώτα Δημάκα, αλλεργιολόγος.

Ιστορικό αλλεργικού σοκ

Όπως εξηγούν οι αλλεργιολόγοι, η προειδοποίηση απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη πάθει κάποια στιγμή στη ζωή τους αλλεργικό σοκ από άλλο εμβόλιο, φάρμακο ή ακόμη και τρόφιμο.

«Μόνο αυτοί που έχουν ένα ιστορικό σοβαρής βαριάς αλλεργίας, αλλεργικού αναφυλακτικού σοκ είτε από εμβόλιο είτε από φάρμακο είτε από κάποια τροφή και στους οποίους έχει δοθεί η χρήση αδρεναλίνης, το φάρμακο σωτηρίας γι’ αυτές τις περιπτώσεις, μόνο σε αυτά τα άτομα να υπάρχει ένας προβληματισμός όσων αφορά το εμβόλιο», λέει ο Χρήστος Γρηγορέας, αλλεργιολόγος.

Ούτως ή άλλως οι ειδικευμένοι γιατροί που θα κάνουν τον εμβολιασμό, θα ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόοπτα. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιαζόμενος θα χρειαστεί να τηρήσει μια απλή οδηγία.

Πάντως για την ώρα, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες στο εμβόλιο παρά μόνο αλλεργικές.

Αρχές του έτους στην Ελλάδα το εμβόλιο

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό των Ελλήνων έχει αρχίσει, με τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που έχει οργανώσει ποτέ η χώρα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί κι οι ευπαθείς ομάδες, τον Φεβρουάριο οι πολίτες άνω των 50 ετών και τον Μάρτιο οι ηλικίες κοντά στα 40 έτη.

«Λύση στη λαίλαπα του κορωνοϊού ο εμβολιασμός»

Μιλώντας στο Mega, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, σημείωσε πως ο εμβολιασμός θα είναι η λύση «στην καταστροφική λαίλαπα του κορωνοϊού».

Αναφερόμενη στο θέμα που έχει προκύψει με τις αλλεργίες, υπογράμμισε ότι «αναφερόμαστε σε σοβαρού τύπου αλλεργίες, αυτές που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Τα άτομα που έχουν τέτοιου τύπου αλλεργία ξέρουν και είναι προετοιμασμένα για να την αντιμετωπίσουν».

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι είναι σπάνιο να προκύψει μια τέτοια αλλεργία, ενώ σημείωσε ότι θα ερευνηθεί από τους ειδικούς ποιο από τα στοιχεία του εμβολίου είναι εκείνο που ευθύνεται για τυχόν εμφάνιση αλλεργιών.

«Προληπτική είναι η τοποθέτηση το να μην εμβολιάζονται τα άτομα με αλλεργίες».

Η πρόεδρος επισήμανε ότι κάθε πολίτης πριν εμβολιαστεί θα δίνει ένα σύντομα ιστορικό του στον γιατρό ενώ θα υπάρχει και εγχειρίδιο με οδηγίες και επεξηγήσεις για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν και αφού εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr