current views are: 6

10 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση15:40

Κορωνοϊός: Πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA – Το «μήνυμα» που στέλνουν στα κύτταρα και τα πλεονεκτήματα

Τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα εμβόλιο mRNA εξηγεί με tweet της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πλεονεκτήματα του mRNA. 

Δημοσίευση 15:40’

Τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα εμβόλιο mRNA εξηγεί με tweet της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πλεονεκτήματα του mRNA. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανάρτησή της στο Twitter επιχειρεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού με τεχνολογία mRNA.

Όπως αναφέρει τα εμβόλια:

  • Περιέχουν μέρος των «οδηγιών» του ιού
  • Επιτρέπουν στα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν μία πρωτεΐνη που υπάρχει μόνο στον συγκεκριμένο ιό
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια δημιουργεί φυσική άμυνα.

Τα πλεονεκτήματα του mRNA

To βασικό προτέρημα της νέας τεχνολογίας είναι ότι απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων.

Τα συμβατικά εμβόλια, τα οποία περιέχουν απενεργοποιημένους ιούς ή τα μοριακά θραύσματά τους, χρειάζονται κατά μέσο όρο μια δεκαετία για να περάσουν από το εργαστήριο στην αγορά, σύμφωνα με μελέτη του 2013.

Για το εμβόλιο της Moderna χρειάστηκαν μόλις 63 ημέρες από τη στιγμή που προσδιορίστηκε το γονιδίωμα του SARS-CoV-2.

Ο λόγος είναι ότι η τεχνολογία του mRNA καταργεί την ανάγκη για παραγωγή πρωτεϊνών του ιού σε βιομηχανική κλίμακα –για το εμβόλιο της γρίπης, για παράδειγμα, οι φαρμακοβιομηχανίες καλλιεργούν τον ιό μέσα σε αβγά κότας, μια χρονοβόρα και τεχνικά απαιτητική εργασία.

Στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, το μόνο που χρειάζεται είναι να προσδιοριστεί η αλληλουχία μερικών γονιδίων του ιού προκειμένου να παραχθούν τα αντίστοιχα συνθετικά RNA.

Θεωρητικά, μάλιστα, ένα εμβόλιο mRNA που αναπτύχθηκε για μια ασθένεια μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί για την αντιμετώπιση μιας άλλης, άσχετης νόσου –το μόνο που χρειάζεται είναι η αλλαγή του συνθετικού μορίου mRNA, σαν να αλλάζεις κασέτα σε ένα κασετόφωνο.

Εμβόλια για τον καρκίνο

Η τεχνολογία στην οποία βασίστηκαν τα εμβόλια της BioNtech και της Moderna είχε αρχικά αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Στην περίπτωση αυτή, το συνθετικό mRNA των εμβολίων αναγκάζει τα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες που παράγονται από τους καρκινικούς όγκους.

Ένα υποψήφιο εμβόλιο της BioNTech για την αντιμετώπιση του μελανώματος βρίσκεται ήδη στη φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον ελβετικό γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας Roche.

Στη Φάση ΙΙ βρίσκονται επίσης πειραματικά εμβόλια της Moderna για τον καρκίνο των ωοθηκών και την ισχαιμία του μυοκαρδίου.

Μένει βέβαια να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της νέα προσέγγισης. Ο καρκίνος πιθανότατα θα αποδειχθεί πιο δύσκολος στόχος από ό,τι ο κορωνοϊός, καθώς σε αυτή την περίπτωση το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα έχει να αντιμετωπίσει έναν ξένο παθογόνο παράγοντα, αλλά τα καρκινικά κύτταρα του ίδιου του ασθενή.