ΥΓΕΙΑ

Αναστάτωση στην ΕΕ: Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65; - Τι απαντά η εταιρεία

Δημοσίευση 26 Ιανουαρίου 2021, 09:00 / Ανανεώθηκε 26 Ιανουαρίου 2021, 09:30
Αναστάτωση στην ΕΕ: Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65; - Τι απαντά η εταιρεία
Facebook Twitter Whatsapp

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν με διακοπή της εισροής εμβολίων από την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία στις χώρες – μέλη της ΕΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έντονη ανησυχία προκαλούν στην Ευρώπη τα δημοσιεύματα δυο γερμανικών εφημερίδων ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού της AstraZeneca έχει μικρή αποτελεσματικότητα στα άτομα άνω των 65 ετών. 

Μάλιστα οι αντιδράσεις ήταν άμεσες με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν με διακοπή της εισροής εμβολίων από την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία στις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Τόσο η Handelsblatt όσο και η Bild, επικαλούμενες πηγές στο Βερολόνο ανέφεραν ότι Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό μόνο σε ποσοστό 8% στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Από την πλευρά της η εταιρεία εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση με την οποία διέψευσε τις πληροφορίες αυτές. Αν τελικά μειωθεί η ροή των εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας στην ΕΕ τότε θα δημιουργηθεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό.Τώρα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπορεί να μην εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο γι’ αυτές τις εταιρείες.

Η AstraZeneca προκάλεσε ήδη μεγάλη αναστάτωση στις Βρυξέλλες προειδοποιώντας ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων έως το τέλος Μαρτίου από 80 εκατομμύρια σε 31 εκατομμύρια. 

Συγκεκριμένα σημείωσε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη καθυστέρηση στην έναρξη αποστολής των δόσεων, είπε όμως πως οι αρχικοί όγκοι παραδόσεων θα είναι «μικρότεροι από αυτούς που αναμενόταν, λόγω μειωμένων αποδόσεων σε εργοστάσιο εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας για την ΕΕ».

«Θα δώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην ΕΕ, καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παραγωγή», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία.

Επιστολή Κυριακίδου στην εταιρεία

Μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι θα υπάρξει έλλειμμα των παραδόσεών της, η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έστειλε επιστολή στην εταιρεία, χθες, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντερ Κερσμπέκερ.

Στην επιστολή αυτή η επίτροπος τονίζει τη σημασία των παραδόσεων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία. Όπως επισημαίνει η κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων το συντομότερο δυνατό- αυτή είναι η προϋπόθεση της σύμβασης.

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και το πιο σημαντικό, για τους πολίτες, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για το θέμα αυτό με την εταιρεία, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα.

Η Επιτροπή αναμένει ότι θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις των συμβάσεων, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, το πρωί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της Astra Zeneca.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις