ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός - Εμβόλιο AstraZeneca: Προς μπλόκο στη χρήση στους άνω των 65 και στην Ελλάδα

Δημοσίευση 3 Φεβρουαρίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 3 Φεβρουαρίου 2021, 17:16
Κορωνοϊός - Εμβόλιο AstraZeneca: Προς μπλόκο στη χρήση στους άνω των 65 και στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Οριστικές αποφάσεις επί του ζητήματος αναμένονται άμεσα, είτε εντός της Τετάρτης, είτε αύριο, Πέμπτη. Σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα θα ακολουθήσει ουσιαστικά την επιλογή στην οποία έχουν προχωρήσει Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία, Ιταλία.

Σοβαρά εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να μην χορηγηθεί τελικά το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό στους πολίτες άνω των 65 ετών.

Οριστικές αποφάσεις επί του ζητήματος αναμένονται άμεσα, είτε εντός της Τετάρτης, είτε αύριο, Πέμπτη.  Σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα θα ακολουθήσει ουσιαστικά την επιλογή στην οποία έχουν προχωρήσει Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία, Ιταλία. Ουσιαστικά η όποια απόφαση θα εδράζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τους άνω των 65 και την αποτελεσματικότητα του επίμαχου εμβολίου.

Πηγές με γνώση του θέματος διαβεβαίωναν ότι εφόσον τελικά προκριθεί η συγκεκριμένη λύση, καμία από τις 950.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου δεν πρόκειται να πάει χαμένη καθώς θα υπάρξει ηλικιακή μετατόπιση στις χορηγήσεις των δόσεων.

Όσον αφορά στο πώς θα καλυφθούν οι ηλικίες άνω των 65, εφόσον τελικά κριθεί να μην αξιοποιηθεί σε αυτές το εμβόλιο των AstraZeneca – Οξφόρδης, τα επόμενα βήματα αναγκαστικά προβλέπουν την προμήθεια εμβολίων από άλλες φαρμακευτικές εταιρίες.

Ποιες χώρες έβαλαν μπλόκο

Νωρίτερα την Τετάρτη, κατά της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τα πιο ευάλωτα άτομα τάχθηκε το Ανώτερο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου, εκτιμώντας ότι πρέπει να περιοριστεί η χορήγησή του μόνο σε άτομα κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με τo euractiv.com, το οποίο επικαλείται βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου Covid-19, το τρίτο που εγκρίθηκε στη Γαλλία, δεν συστήνεται για τους άνω των 65 ετών, ελλείψει διαθέσιμων αυτή τη στιγμή δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας της Γαλλίας (HAS), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Υπάρχει έλλειψη δεδομένων για τους ασθενείς άνω των 65 ετών. Αυτά τα δεδομένα θα έλθουν τις επόμενες εβδομάδες, Στο μεταξύ, εμείς συστήνουμε τη χρήση του στους κάτω των 65 ετών», δήλωσε η πρόεδρος της HAS Ντομινίκ λε Γκουλουντέκ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Η Πολωνία θα χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μόνο σε άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, ανακοίνωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. Η πολωνική κυβέρνηση ακολούθησε την σχετική σύσταση του ιατρικού συμβουλίου της χώρας.

Οι γερμανικές αρχές συνέστησαν και επισήμως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών».

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας AIFA ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 που παράγουν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μία ημέρα μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η AIFA συνέστησε την κατά προτίμηση χρήση του εμβολίου για τους ενήλικες ηλικίας 55 ετών και κάτω. Το εμβόλιο είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Στο 76% η αποτελεσματικότητά του

Το εμβόλιο είναι κατά 76% αποτελεσματικό για τις συμπτωματικές μολύνσεις για διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Η αποτελεσματικότητά του βελτιώνεται όταν χορηγηθεί και η δεύτερη δόση, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ανεξάρτητους επιστήμονες.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την απόφαση που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση να παρατείνει το διάστημα από τη χορήγηση της πρώτης δόσης μέχρι την δεύτερη στις 12 εβδομάδες.

Η Βρετανία αποφάσισε να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, παρέχοντάς τους έστω και μερική προστασία, παρατείνοντας το διάστημα από τη χορήγηση της μίας δόσης μέχρι την άλλη. Η AstraZeneca χαιρέτισε αυτήν την απόφαση, σημειώνοντας ότι η «ευελιξία» είναι η καλύτερη στρατηγική για το εμβόλιο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας προέρχονται από κλινικές μελέτες που έγιναν στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με αυτά, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εξασφαλίζεται κάποια προστασία ενώ η ανοσοαπόκριση ενισχύεται αν είναι μεγαλύτερο το μεσοδιάστημα μέχρι τη δεύτερη δόση. Στις μελέτες συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, από την 22η μέχρι την 90ή ημέρα μετά τη χορήγηση ήταν 76%» και η ανάλυση υποδηλώνει ότι «η προστασία δεν μειώνεται κατά αυτήν την αρχική, τρίμηνη περίοδο», ανέφερε το Πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr