ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Όλα όσα ξέρουμε για το θαυματουργό ισραηλινό φάρμακο που θα δοκιμαστεί και στη χώρα μας

Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2021, 10:16
Κορωνοϊός: Όλα όσα ξέρουμε για το θαυματουργό ισραηλινό φάρμακο που θα δοκιμαστεί και στη χώρα μας
Facebook Twitter Whatsapp

H θεραπεία που αναπτύχθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Ίσελον του Ισραήλ δείχνει άκρως υποσχόμενη: και οι 30 ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη Covid-19 που συμμετείχαν στη μελέτη ανέρρωσαν πλήρως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα φάρμακο προηγμένης τεχνολογίας που μπλοκάρει τη λεγόμενη καταιγίδα κυτταροκινών στους ασθενείς με κορωνοϊό είναι η «θαυματουργή» πειραματική θεραπεία που απασχόλησε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ.

Οι δύο πρωθυπουργοί επεφύλασσαν ενθουσιώδη σχόλια για την εξέλιξη, αν και η θεραπεία EXO-CD24 έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα μόνο την Φάση 1 των κλινικών δοκιμών, κατά την οποία εξετάζεται κυρίως η ασφάλεια του υπό δοκιμή φαρμάκου και όχι η αποτελεσματικότητα.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η θεραπεία που αναπτύχθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Ίσελον του Ισραήλ δείχνει άκρως υποσχόμενη: και οι 30 ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη Covid-19 που συμμετείχαν στη μελέτη ανέρρωσαν πλήρως. Οι 29 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο 3-5 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, ενώ ένας ασθενής χρειάστηκε περισσότερο χρόνο να αναρρώσει, δήλωσε ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ που ανέπτυξε το φάρμακο.

Η θεραπεία δεν μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα επειδή βασίζεται σε μια πρωτεΐνη που θα καταστρεφόταν από τα οξέα του στομάχου. Είναι μια εισπνεόμενη θεραπεία που χορηγείται μία φορά την ημέρα για διάστημα πέντε ημερών.

«Το πρώτο πράγμα που ρώτησε ο Μητσοτάκης»

Τα ευρήματα της μικρής κλινικής δοκιμής ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Λίγη ώρα αργότερα, ο δρ Αρμπέρ βρισκόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ζήτησα από τον καθηγητή Αρμπέρ να με επισκεφθεί σήμερα στο γραφείο μου» δήλωσε ο Μπένζαμιν Νετανιάχου σύμφωνα με την Times of Israel.

«Δύο ώρες αργότερα ο φίλος μου πρωθυπουργός Μητσοτάκης έφτασε στο γραφείο μου και, λίγο-πολύ, το πρώτο που με ρώτησε ήταν ‘Τι έχεις να μου πεις για αυτό το θαυματουργό φάρμακο;» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Καλέσαμε τότε τον καθηγητή Άρμπερ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης πρότεινε να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές το κορυφαίο ελληνικό νοσοκομείο» είπε.

Τι αποκαλύπτει ο δημιουργός του

Ο δημιουργός του πολλά υποσχόμενου φαρμάκου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για την αποτελεσματικότητά του και τα επόμενα βήματα.

«Έχουμε στοιχεία ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό. Βασιζόμαστε σε κλινικές παραμέτρους. Μου είπαν οι ασθενείς ότι πλέον μπορούν να αναπνεύσουν ξανά», είπε ο καθηγητής.

«Είδαμε ότι δεν ανέπνεαν πλέον τόσο βαριά, ότι υποχώρησε η αναπνευστική τους δυσχέρεια, ότι αυξήθηκαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους και ότι το φάρμακο παρέχει αντιφλεγμονώδη επίδραση», πρόσθεσε.

Για το αν θα συμμετέχουν Έλληνες ασθενείς στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, ο καθηγητής είπε: «Υπάρχει ενδιαφέρουν από ολόκληρο τον κόσμο διότι δεν υπάρχει ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την covid-19. Θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες διότι πάντα τρέφουμε θετικά συναισθήματα προς την Ελλάδα».

Για την τιμή του σημείωσε: «Θα είναι φθηνό. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του φαρμάκου είναι ότι μπορεί να παραχθεί αποτελεσματικά, αποδοτικά, γρήγορα και σε χαμηλό κόστος».

Πώς λειτουργεί

Η θεραπεία EXO-CD24 αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών αλλά βρήκε νέα χρήση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24, πακεταρισμένη μέσα σε μικροσκοπικά κυστίδια που ονομάζονται εξωσώματα και επιτρέπουν την απορρόφηση της δραστικής ουσίας από τα κύτταρα.

Η πρωτεΐνη CD24 εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες των κυττάρων και συμμετέχει στη ρύθμιση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος. «Η πρωτεΐνη αυτή εκφράζεται στην επιφάνεια των κυττάρων και είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε η δρ Σίραν Σαπίρα, επικεφαλής του εργαστηρίου του δρ Αρμπέρ, η οποία μελετά την CD4 εδώ και δύο δεκαετίες.

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της θεραπείας, είπε η δρ Σαπίρα. Το πρώτο είναι ότι χορηγείται απευθείας στους πνεύμονες και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει συστημικές παρενέργειες, σε σχέση με φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή ενδοφλέβια. Και δεύτερον, το EXO-CD24 μπλοκάρει την απελευθέρωση κυτταροκινών, γνωστών και ως κυττοκινών, μορίων που πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω των κυτταροκινών είναι αυτό που σκοτώνει τους ασθενείς με Covid-19, έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρμπέρ, η θεραπεία «μπορεί να παραχθεί γρήγορα και εύκολα και με πολύ μικρό κόστος σε οποιαδήποτε φαρμακοβιομηχανία του Ισραήλ».

Θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, ειδικά σε χώρες που αδυνατούν να προμηθευτούν εμβόλια, είπε ο Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr