ΥΓΕΙΑ

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει: Μελέτη με ελληνικό… άρωμα επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 28 Φεβρουαρίου 2021, 15:24
Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει: Μελέτη με ελληνικό… άρωμα επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca
Facebook Twitter Whatsapp

Τι λέει η ελληνίδα ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μέλος της επιστημονικής ομάδας που εκπόνησε μελέτη μελέτη για τη αποτελεσματικότητα των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer.

Την ώρα που οι μαζικοί εμβολιασμοί σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συνεχίζονται οι μελέτες για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για τον κορωνοϊό. Η πρώτη μελέτη στον κόσμο που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των δύο κυρίαρχων εμβολίων κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό έχει «χρώμα»… ελληνικό.

Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η επιδημιολόγος Ελευθερία Βασιλείου που είναι μία από τους 11 επιστήμονες του προγράμματος EAVE II που ερεύνησαν το κατά πόσον τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca μας προστατεύουν πράγματι από τον κορωνοϊό.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, που διεξήχθη στη Σκωτία, είναι ελπιδοφόρα. Τα δύο εμβόλια, τα οποία χορηγούνται και στη χώρα μας, αποτρέπουν τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος βαριά από κορωνοϊό και να χρειαστεί νοσηλεία σε ποσοστό που φτάνει το 94% από την πρώτη κιόλας δόση. Στα άτομα άνω των 80 ετών, ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο μειώνεται κατά 81%. Μιλώντας στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο η Ελευθερία Βασιλείου, η οποία εργάζεται ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους μπορούμε να αισιοδοξούμε, αλλά προειδοποιεί ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

«Τα εμβόλια λειτουργούν»

Αναφερόμενη στα ευρήματα της μελέτης τόνισε: «Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό λειτουργούν. Αυτό ισχύει τόσο για το εμβόλιο της Pfizer όσο και για το εμβόλιο της AstraZeneca, τα οποία χορηγούνται στον πληθυσμό εδώ και περίπου δύο μήνες. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας από την πρώτη κιόλας δόση, τόσο για τα δύο εμβόλια συγκεντρωτικά, όσο και για το καθένα από αυτά μεμονωμένα».

Στα ευρήματα της μελέτης γίνεται λόγος για «εντυπωσιακά αποτελέσματα» των εμβολιασμών ως προς την αποτροπή του κινδύνου να νοσήσει κανείς σοβαρά από τον κορωνοϊό. Επ’ αυτού η κ. Βασιλείου σημείωσε: «Διαπιστώσαμε ότι η χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου της Pfizer μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, 28 με 34 ημέρες μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού ανέρχεται σε ποσοστό 85%. Αντιστοίχως, το εμβόλιο της AstraZeneca μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο κατά 94% μετά την παρέλευση του ίδιου χρονικού διαστήματος. Ασφαλώς, πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα. Ακόμη δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος. Αλλά το σημαντικό είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τις κλινικές δοκιμές που είχαν προηγηθεί».

Ερωτηθείσα αν τα ευρήματα της μελέτης μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την καταπολέμηση της πανδημίας σχολίασε: «Αναμφίβολα, προκαλεί αισιοδοξία το εύρημα ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι αρκετά υψηλή. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, εκτός από τις κλινικές δοκιμές, έχουμε τώρα αποδείξεις ότι το εμβόλιο λειτουργεί στην «πραγματική ζωή» και προστατεύει τους ανθρώπους».

«Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, ελπίζουμε ότι τα εμβόλια θα βοηθήσουν να βγούμε από τα λοκντάουν και να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Για την ώρα, όμως, πρέπει να διατηρήσουμε σε ισχύ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να φοράμε μάσκες και να πλένουμε τα χέρια μας. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Είναι επικίνδυνο να πει κάποιος «επειδή εμβολιάστηκα, θα σταματήσω να ακολουθώ τα μέτρα»», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr