ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για το «Κορονίλ» - Το ινδικό φάρμακο που υποτίθεται πως καταπολεμά την cocid-19

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2021, 22:00 / Ανανεώθηκε 1 Μαρτίου 2021, 22:56
Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για το «Κορονίλ» - Το ινδικό φάρμακο που υποτίθεται πως καταπολεμά την cocid-19
Facebook Twitter Whatsapp

Το Κορονίλ διαφημιζόταν ως φάρμακο κατά του κορωνοϊού, κάτι που σταμάτησε μετά από παρέμβαση της ινδικής κυβέρνησης, η οποία ωστόσο επέτρεψε την πώλησή του ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί παγκοσμίως για αμφιλεγόμενο παρασκεύασμα από την Ινδία που σύμφωνα με ισχυρισμούς που έχουν διαδοθεί στη χώρα, καταπολεμά τον κορωνοϊό.

Το φάρμακο, με την ονομασία «Κορονίλ», κυκλοφόρησε πρώτη φορά πριν λίγο καιρό, αφού παρουσιάστηκε σε εκδήλωση όπου παρευρέθηκαν και πολλοί Ινδοί υπουργοί, ενώ πέραν της Ινδίας πωλείται και στην Μεγάλη Βρετανία.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να στηρίζουν το ότι λειτουργεί και πολλοί αμφισβητούν το ότι θα έπρεπε να έχει εγκριθεί, όπως έγινε.

Το Κορονίλ αποτελεί ένα κατά βάση φυτικό προϊόν, παρασκευασμένο με βάση τις αρχές της παραδοσιακής ινδικής ιατρικής, το οποίο προωθήθηκε ιδιαίτερα από τον δημοφιλή γκουρού της γιόγκα, Baba Ramdev.

Το προϊόν είχε προηγουμένως ελεγχθεί κλινικά και υποτίθεται πως βοηθούσε τους ασθενείς του κορωνοϊού να αναρρώσουν γρηγορότερα, συμπέρασμα που δεν θεωρήθηκε ασφαλές καθώς το δείγμα στο οποίο δοκιμάστηκε ήταν πολύ μικρό.

Από τον Ιούνιο, το Κορονίλ διαφημιζόταν ως φάρμακο κατά του κορωνοϊού, κάτι που σταμάτησε μετά από παρέμβαση της ινδικής κυβέρνησης, η οποία ωστόσο επέτρεψε την πώλησή του ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2021, όμως, η εταιρεία που παρασκευάζει το Κορονίλ πραγματοποίησε μία ακόμη εκδήλωση όπου το προϊόν παρουσιαζόταν ως φάρμακο κατά του κορωνοϊού.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρίστατο, μεταξύ άλλων, και ο Υπουργός Υγείας της Ινδίας, γεγονός που προκάλεσε σφοδρή κριτική εκ μέρους του ινδικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ο Οργανισμός περιέγραψε το φάρμακο ως απότοκο μη επιστημονικών πρακτικών και την παρουσία του Υπουργού στην εκδήλωση ως «προσβολή για τον λαό της Ινδίας», προτρέποντας τον Υπουργό να δηλώσει ξεκάθαρα εάν θεωρεί πράγματι ότι το φάρμακο θεραπεύει τον κορωνοϊό.

Ο Υπουργός δεν τοποθετήθηκε, αν και η φαρμακευτική εταιρεία έσπευσε να τον υπερασπιστεί, λέγοντας πως ο ίδιος ούτε είναι υπέρμαχος της παραδοσιακής ιατρικής, ούτε και υπονομεύει με τη στάση του τη σύγχρονη ιατρική.

Πηγή: BBC 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr