ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι έδειξε η έρευνα του ΕΜΑ για τα περιστατικά θρομβώσεων - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Δημοσίευση 7 Απριλίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2021, 11:03
Εμβόλιο AstraZeneca: Τι έδειξε η έρευνα του ΕΜΑ για τα περιστατικά θρομβώσεων - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας οι έκτακτες ανακοινώσεις του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ανησυχία μετά τα περιστατικά θρομβώσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ώρα που πανευρωπαϊκά η ανησυχία και τα ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca ολοένα και πληθαίνουν και αρκετές χώρες αναστέλλουν προσωρινά τη χρήση του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) καλείται να δώσει απαντήσεις για το αν το εν λόγω εμβόλιο συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας, ο ΕΜΑ θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που θα έχει θέμα «τα συμπεράσματα», στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με «τα περιστατικά θρομβώσεων» που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού.

Επιμένει υπέρ του εμβολίου της AstraZeneca ο ΠΟΥ

Το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, δήλωσε την Τρίτη ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ειδικότερα, ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, διευθυντής του τμήματος ρυθμίσεων και προεπιλογών του ΠΟΥ, επέμεινε στο γεγονός ότι με το υφιστάμενο επίπεδο γνώσεων το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου «παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετικό».

«Αυτά τα οφέλη είναι πραγματικά πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των πληθυσμών που εμβολιάζονται», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΟΥ που αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, λέγοντας ότι τόσο ειδικοί όσο και τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να εστιάζουν «υπερβολικά» μόνο στους κινδύνους.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία (του μηνύματός μας) με τα οφέλη του εμβολίου», επέμεινε. Λίγο νωρίτερα ο EMA υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων, αφού στέλεχος του οργανισμού δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Η δήλωση – βόμβα και το «άδειασμα» του ΕΜΑ

Ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και των θρόμβων αίματος βλέπει ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) .

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

«Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς προκαλείται» συμπλήρωσε ο Καβαλέρι, προσθέτοντας ότι ο σύνδεσμος αυτός του εμβολίου με τις θρομβώσεις, θα επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο ΕΜΑ «άδειασε» τον αξιωματούχο του, σημειώνοντας πως «δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα» ως προς τη σύνδεση του εμβολίου της εταιρείας κατά του κορωνοϊού με τις θρομβώσεις, ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Πρόσθεσε, δε, πως η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη

Θεοδωρίδου: Ένα επεισόδιο που πιθανόν συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Ψυχραιμία συνέστησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σχετικά με τα επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας.

«Στην Ελλάδα 346.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι ένα από τα πρώτα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο σύνολο. Παρά λοιπόν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορωνοϊό υπερτερεί σημαντικά».

Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα θρόμβωσης

Οδηγίες για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία.

Πιο αναλυτικά:

Οι υγειονομικοί σε περιπτώσεις που εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα εντός 28 ημερών από εμβολιασμό θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα και αν κάτι τους προβληματίζει να μπορούν αν συμβουλεύονται και αιματολόγους.

Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους όταν εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

- Δύσπνοια

- Νευρολογικό σύμπτωμα

- Θωρακικό άλγος

- Επίμονη κεφαλαλγία πέραν των τεσσάρων ημερών

- Δερματολογικές εκδηλώσεις, όπως εκχυμώσεις πέραν του σημείου όπου έγινε το εμβόλιο (μελανιές), μικρές αιμορραγίες σαν τσίμπιμα καρφίτσας.

Η Αιματολογική Εταιρεία συνιστά σε άτομα με θρομβοπενία κάτω των 150.000 αιμοπετάλια ή θρόμβωση να έχουν στενή παρακολούθηση και αν έχουν και κλινική συμπτωματολογία να ελέγχονται.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις