ΥΓΕΙΑ

Έρχεται το sms για τσεκ απ – Ψηφιακός φάκελος ασθενούς

Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιουνίου 2021, 15:59
Έρχεται το sms για τσεκ απ – Ψηφιακός φάκελος ασθενούς
Facebook Twitter Whatsapp

Είμαστε αρκετά κοντά» στο sms για τσεκ απ, με προσωποποιημένα μηνύματα στο κινητό, με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τόπο διαμονής και την κατάσταση της υγείας κάθε πολίτη

Το  Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ενώνουν για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις τους, δίνοντας ψηφιακή ώθηση στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» με στόχο να μην παραμελούν οι Έλληνες την υγεία τους.

Είμαστε αρκετά κοντά στο sms για τσεκ απ, με προσωποποιημένα μηνύματα στο κινητό, με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τόπο διαμονής και την κατάσταση της υγείας κάθε πολίτη, τόνισε ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από το ψηφιακό άλμα που έγινε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στη χώρα μας, για να κάνουμε το απαραίτητο άλμα και στην ψηφιακή υγεία. Έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι για να αναβαθμίσουμε το κομμάτι της ψηφιακής υγείας, όπως είναι ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς, με τη δημόσια Υγεία και την πρόληψη», τόνισε. Όπως εξήγησε, «μέσω της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων, θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε γρήγορα τους ανθρώπους που θα πρέπει να προβούν σε κάποιες εξετάσεις ή σε ένα καθιερωμένο έλεγχο ιατρικό έλεγχο», σημειώνοντας ότι αυτό θα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη.

Η πλατφόρμα

Αναφορικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι «είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα το εφαρμόσουν, καθώς ήταν και μια πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και κάποιους μήνες, και υλοποιήθηκε γιατί κατανοήθηκε η χρησιμότητα για τον Τουρισμό και όλες τις μετακινήσεις».

Όπως είπε, κάθε πολίτης μπορεί να επισκέπτεται το gov.gr και να εκτυπώνει το ψηφιακό πιστοποιητικό του, το οποίο θα διευκολύνει την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις.

Το πιστοποιητικό

Ο ίδιος εξήγησε ότι το πιστοποιητικό θα είναι για όλη την ΕΕ. Θα βεβαιώνει εάν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος, εάν έχει διαγνωσθεί με κορονοϊό, και αν έχει τα απαραίτητα τεστ, προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ωστόσο, βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας εάν θα ορίσει το τεστ να γίνεται 72 ώρες πριν το ταξίδι, όπως γίνεται στην Ελλάδα, σε 48 ή σε 96 ώρες. Τα βασικά στοιχεία, όμως, θα περιέχονται και θα είναι κοινά στα κράτη-μέλη.

Θα εκδίδεται, λίγες ώρες – σχεδόν αμέσως – μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού. Θα έχει έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό, ώστε να ελέγχεται η γνησιότητα του.

Σύμφωνα με τον κύριο Κοντογεώργη, περίπου 6 με 7 χώρες είναι σε θέση να το εφαρμόσουν. «Υπάρχει μια δέσμευση από όλες τις χώρες – μέλη να είναι επιχειρησιακά έτοιμες την 1η Ιουλίου και ελπίζουμε αυτό να επιβεβαιωθεί», τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι προϊόντος του χρόνου, θα είναι περισσότερες οι χώρες που θα αναγνωρίζουν το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Τόνισε ότι η διαδικασία ξεκίνησε απρόσκοπτα, λέγοντας ότι μπορεί να παρουσιαστούν και τεχνικά προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν. Διευκρίνισε ότι είναι άλλο έγγραφο η  πιστοποίηση του εμβολιασμού, και άλλο το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, «ο στόχος για τον τουρισμό είναι να έχουμε ένα καλό και ασφαλές καλοκαίρι», κάτι που – όπως είπε – «προϋποθέτει να έχουμε μια υγειονομική ασφάλεια για όλη τη χώρα, και μια αυξημένη ροή τουριστών που θα ενισχύσει την Οικονομία μας». «Υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, έχουμε  επικαιροποιήσει το επιχειρησιακό μας σχέδιο, έχουμε στήσει ένα σχέδιο επιδημιολογικής παρατήρησης», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr