ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Πολλά υποσχόμενο φάρμακο πήρε το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ - «Απαγορευτικό» το κόστος

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιουνίου 2021, 08:08
Αλτσχάιμερ: Πολλά υποσχόμενο φάρμακο πήρε το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ - «Απαγορευτικό» το κόστος
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι ένα φάρμακο πολύπλοκο στη χορήγησή του καθώς απαιτεί στενή παρακολούθηση, ενώ έχει και ένα σημαντικό κόστος. «Είναι 50.000 ανά ετήσια θεραπεία ανά ασθενή», σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιβγούλη, καθηγητή Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ.

Ελπίδες για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ δίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους το φάρμακο αντουκανουνάμπη που όπως λένε οι δημιουργοί του «χτυπά» το πρόβλημα στα αρχικά στάδιά του, στοχεύοντας τις συσσωρευμένες πλάκες μιας πρωτεΐνης, της β- αμυλοειδούς. Το φάρμακο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή. Πήρε έγκριση κυκλοφορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων με βάση τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία Biogen, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης και από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιβγούλη, καθηγητή Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ, είναι μια «ευχάριστη ανακοίνωση» αφού για πρώτη φορά μετά το 2003 έχουμε έγκριση ενός φαρμάκου για τη νόσο που αφορά εκατομμύρια αρνθώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Έχουμε αιτιολογική θεραπεία και όχι συμπωματική, εστιάζει στην παθολογία της νόσου, χτυπάει τον βασικό της μηχανισμό», είπε στο Mega.

Το φάρμακο, εγκρίθηκε με διαδικασίες fast track και είναι πολλά υποσχόμενο, καθώς οι δύο φάσεις των μελετών έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα κυρίως στα πρώιμα στάδια της νόσου.

«Θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία θεωρώντας ότι έχει μεγάλη δυναμική στο να έχει βελτίωση», σημειώνει ο κ. Τσιβγούλης, ενώ αν επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα και στη φάση 3, τότε θα πάρει μόνιμη έγκριση.

Ωστόσο, είναι ένα φάρμακο πολύπλοκο στη χορήγησή του καθώς απαιτεί στενή παρακολούθηση, ενώ έχει και ένα σημαντικό κόστος. «Είναι 50.000 ανά ετήσια θεραπεία ανά ασθενή», σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιβγούλη, καθηγητή Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ.

«Εξαιρετικά ευχάριστο» χαρακτήρισε το φάρμακο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, καθώς η νόσος του Αλτσχάιμερ αφορά εκατομμύρια ανθρώπους.

«Το να μπορείς να θεραπεύσεις σε βιολογικό επίπεδο είναι μεγάλο βήμα», σημείωσε η καθηγήτρια, ωστόσο «φτάνει να αποδειχθεί ότι πραγματικά αποδίδει».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr