ΥΓΕΙΑ

Το εμβόλιο της Pfizer παράγει μειωμένη ανοσία έναντι της παραλλαγής Delta

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιουνίου 2021, 12:40
Το εμβόλιο της Pfizer παράγει μειωμένη ανοσία έναντι της παραλλαγής Delta
Facebook Twitter Whatsapp

Στις πρώτες 50 ημέρες από την εμφάνισή της στην Αγγλία, η παραλλαγή Delta έχει εξαπλωθεί πολύ ταχύτερα από όλες τις άλλες παραλλαγές πριν.

Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet το εμβόλιο της Biontech / Pfizer παράγει μειωμένη ανοσία έναντι της παραλλαγής Delta η οποία έχει καταστεί γρήγορα η κυρίαρχη μορφή SARS-CoV-2 στην Αγγλία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, η παραλλαγή Delta, η οποία εισήχθη από την Ινδία, αντιπροσώπευε ήδη το 61% όλων των δειγμάτων SARS-CoV-2 που είχαν αλληλουχηθεί την εβδομάδα πριν από την καθολική Πεντηκοστή. Στις πρώτες 50 ημέρες από την εμφάνισή της στην Αγγλία, η παραλλαγή Delta έχει εξαπλωθεί πολύ ταχύτερα από όλες τις άλλες παραλλαγές πριν.

Κατά την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από 5.472 σε 12.431 λόγω της παραλλαγής Delta. Η παραλλαγή Delta ευθύνεται για το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στην Αγγλία και τη Σκωτία αυξάνεται ξανά. Σύμφωνα με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η τιμή R αυξήθηκε ξανά στο 1 στο 1,2, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει την έναρξη εκθετικής ανάπτυξης κρουσμάτων.

Ο ρυθμός μεταφοράς φαίνεται επίσης να είναι υψηλότερος από ό, τι με την παραλλαγή Alpha. Ο αριθμός των λοιμώξεων μεταξύ των γνωστών επαφών («ποσοστό δευτερογενούς έκθεσης») είναι 2,6% για άτομα με ιστορικό ταξιδιού, σε σύγκριση με 1,6% για την παραλλαγή Alpha. Στην ομάδα χωρίς γνωστά ταξίδια, το ποσοστό είναι 12,4% σε σύγκριση με 8,2%.

Ένα σημαντικό σημείο για την περαιτέρω πορεία της επιδημίας είναι το ερώτημα εάν οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν από τον Δεκέμβριο προστατεύουν από τη μόλυνση. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής της μελέτης SIREN, η οποία εξετάζει σχεδόν 45.000 άτομα κάθε 2 εβδομάδες με εξετάσεις PCR, είναι προς το παρόν ευνοϊκά. Υπάρχουν όμως κα 96 τεκμηριωμένες περιπτώσεις επαναμόλυνσης που θα μπορούσαν να αποδοθούν με αλληλουχία της παραλλαγής Delta.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr