current views are: 5

17 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση19:57

Κορωνοϊός: Νέο όπλο στη μάχη με την πανδημία – Φάρμακο της Pfizer μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της Pfizer.

Δημοσίευση 19:57’

Φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της Pfizer.

Ένα νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται πως θα μπει στη φαρέτρα των κρατών, καθώς φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της Pfizer.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής της τοφασιτινίμπης (εμπορική ονομασία Xeljanz ) σε 289 νοσοκομειακούς ασθενείς δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τη Pfizer, μόνο το 18,1% των ασθενών που έλαβε τη θεραπεία εμφάνισαν αναπνευστική ανεπάρκεια ή πέθαναν, συγκριτικά με 29% στην ομάδα ελέγχου που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo).

Ωστόσο σοβαρές παρενέργειες εκδηλώθηκαν σε 20 ασθενείς στην ομάδα της τοφασιτινάμπης, συγκριτικά με 17 στην ομάδα ελέγχου.

Η τοφασιτινάμπη, η οποία χρησιμοποιείται επίσης στην αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς JAK (αναστολείς της κινάσης του Ιανού) και δεν έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση της Covid-19 σε καμία χώρα, επισημαίνει το Reuters.

Ξεκίνησε στην Ελλάδα η δεύτερη φάση της έρευνας για το εισπνεόμενο Ισραηλινό φάρμακο

Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, μίλησε στον ΣΚΑΪ για τις έρευνες που ήδη έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας, σχετικά με το εισπνεόμενο Ισραηλινό φάρμακο κατά της νόσου της covid-19. Η κ. Γκάγκα δεν εμφανίστηκε μόνη της στην εκπομπή, αλλά στο πλευρό της είχε τον Ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Ναντίρ Αρμπερ, τον άνθρωπο που ανακάλυψε και έφερε στη χώρας το εισπνεόμενο φάρμακο πριν λίγους μήνες.

Όπως είπε η κ. Γκάγκα «Είμαστε έτοιμοι ν΄αρχίσει η δεύτερη έρευνα του φαρμάκου. Έχουμε δυο κέντρα και δυο κλινικές. Στο «Αττικόν» και στο «Σωτηρία» θα χορηγηθεί το φάρμακο σε 90 ασθενείς και θα γίνεται σε δυο διαφορετικές δόσεις. Ο δεύτερος κύκλος ερευνών άρχισε στην χώρα μας, ενώ ο πρώτος έγινε στο Ισραήλ» τόνισε.

Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες που έγιναν στο Ισραήλ η κ. Γκάγκα είπε ότι αποδείχθηκε αποτελεσματικό το φάρμακο.

Όπως εξήγησε είναι νωρίς ακόμα να βγάλουμε συμπεράσματα, ωστόσο πρέπει να κάνουμε υπομονή και μετά να μιλήσουμε για αδειοδότηση του φαρμάκου.

Ο κ. Αρμπέρ με τη σειρά του εξήγησε ότι το φάρμακο αυτό έγινε για να επεμβαίνει στην δεύτερη φάση του ιού, στην φάση δηλαδή που αναπτύσσεται η φλεγμονή» Ενώ επισήμανε ότι είναι καλύτερο από τα στεροειδή φάρμακα γατί καταστέλλει το κομμάτι της φλεγμονής»