ΥΓΕΙΑ

Μονοκλωνικά αντισώματα: Τι είναι η νέα θεραπεία με κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της COVID - Μπορεί να είναι το νέο όπλο κατά του ιού;

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2021, 14:02
Μονοκλωνικά αντισώματα: Τι είναι η νέα θεραπεία με κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της COVID - Μπορεί να είναι το νέο όπλο κατά του ιού;
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα νέο φάρμακο για να καταπολεμηθεί η COVID περιγράφεται ως "πολύ συναρπαστικό"¨ στην ικανότητά του ελλαττώνει τις συνέπειες του ιου σε βαριά άρρωστους ασθενείς.

Το"νέο φάρμακο" χρησιμοποιεί μία θεραπεία που ονομάζεται «μονοκλωνικά αντισώματα» και ονομάζεται REGEN -COV. Πρόκειται για τεχνητά κατασκευασμένες πρωτεϊνες που αποτρέπουν τον ιο να επιτεθεί στο σώμα.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα;

Τα μονοκλωνικά αντισώματα κυκλοφορούν ανάμεσά μας εδώ και λίγο καιρό, και χρησιμοποιούνται για να θεραπευτούν άλλες αρρώστιες, όπως είναι ο καρκίνος.

Από τη στιγμή που θα εισαχθούν στο σώμα, κολλάνε στα αντιγόνα (ειδικές πρωτεϊνες), στην εξωτερική επιφάνεια του κυττάρου, όπως και βακτήρια ή άλλες μοριακές δομές, όπως ο ιός, ικανός να προκαλέσει ασθένεια.

Σύμφωνα με το Sky News, είναι αποτελεσματικά απένανατι σε κάποιες μορφές καρκίκου, επειδή μπορούν να βοηθήσουν τις άμυνες του σώματος να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη τέτοιων κυττάρων.

Γιατί είναι αποτελεσματικά απέναντι στην COVID-19;

Με την COVID, ο ιός SARS-CoV-2 έχει πρωτεϊνες στην εξωτερική του επιφάνεια, που του επιτρέπει να προσκολλάτε στα ανθρώπινα κύτταρα και να μπαίνει σε αυτά, προκαλώντας μόλυνση.

Τα δύο μονοκλωνικά αντισώματα της REGEN-COV δεσμεύει συγκεκριμένα δύο διαφορετικές θέσεις στην πρωτεϊνη του κορωνοϊού, αδρανοποιώντας την ικανότοτητα του ίου να προσβάλλει άλλα κύτταρα.

Η ιδέα είναι να εισαχθούν αυτά τα τεχνητά αντιβιοτικά προκειμένου να "δεθούν" με τον ιό και να σταματήσουν τη μόλυνση από τα ίχνη της.

Πόσο αποτελεσματική είναι στην αντιμετώπιση της COVID;

Από τα 9.785 άτομα που συμμετείχαν στη δοκιμαστική θεραπεία της REGEN - COV από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2020 έως και τις 22 Μαίου αυτής της χρονιάς, που δεν παρήγαγαν κανένα φυσικό αντίσωμα, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μείωσαν την πιθανότητα θανάτου σε 28 ημέρες κατά 20%, συγκρινόμενοι με εκείνους που δεν είχαν πάρει το φάρμακο.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά καθώς περναέι ο καιρός, επειδή τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι αποτελεσματικά 100%, ειδικά εναντίον κάποιων μεταλλάξεων.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και πάλι να κολλήσουν. Άλλοι πάλι δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για ιατρικούς λόγους. Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσαν να προσφέρουν μία θεραπευτική αγωγή για τους ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο και αρρώστησαν ή δεν έκαναν το εμβόλιο και σαν αποτέλεσμα κόλλησαν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr