ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο long covid - Οργανώνονται ειδικά ιατρεία - Ποιοι κινδυνεύουν από το τέταρτο κύμα της πανδημίας

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουλίου 2021, 12:39
Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο long covid - Οργανώνονται ειδικά ιατρεία - Ποιοι κινδυνεύουν από το τέταρτο κύμα της πανδημίας
Facebook Twitter Whatsapp

Πολλοί ασθενείς, κυρίως νέοι, υποφέρουν από μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού.

Στα νοσοκομεία της χώρας οργανώνονται ειδικά ιατρεία που θα αντιμεωπίζουν τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού ή αλλιώς το  long covid σύνδρομο όπως ανακοίνωσαν στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. 

«Πολλοί ασθενείς, κυρίως νέοι, υποφέρουν από μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα καινούριο κεφάλαιο της παθολογίας, το οποίο θα απασχολήσει σύντομα όλες τις παθολογικές ειδικότητες και στη συνεχεία μπορεί και τους και χειρουργούς. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι ήδη οργανώνονται long covid ιατρεία σε όλα τα νοσοκομεία. «Έχουμε υπολογίσει πάνω από 150-200 συμπτώματα της μακροχρόνιας επίπτωσης του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός δεν κάνει μόνο οξεία κατάσταση, αλλά έχει και μακροχρόνιες συνέπειες», πρόσθεσε. 

«Περίεργη ηρεμία πριν την καταιγίδα στα νοσοκομεία» 

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ξεκαθάρισε ότι στη φάση που είμαστε όλοι θα συναντηθούμε τον ιό. «Οι άνω των 50 αν δεν έχουν φροντίσει για την άμυνα τους είναι αυτοί που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα , να ταλαιπωρηθούν, να χρειαστεί να δώσουν κάποιοι από αυτούς μάχη και κάποιοι θα τη χάσουν. Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει στα προηγούμενα κύματα, τώρα δεν το βλέπουμε ακόμα, γιατί είναι αρκετοί εμβολιασμένοι, περίπου το 58% των ενήλικων της χώρας, και η νόσος προς το παρόν αφορά νεότερες ηλικίες. Θα φτάσει όμως κάποια στιγμή και στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών. Δε σημαίνει βέβαια ότι και οι νεότεροι δεν μπορούν να νοσήσουν βαριά και αυτοί κι εκεί είναι ακόμα τραγικότερη η βαριά νόσος», δήλωσε . 

Ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του κ. Καπραβέλου, ο οποίος έκανε λόγο για «περίεργη ηρεμία πριν την καταιγίδα». Όπως είπε «πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργήσουμε τείχος ανοσίας. Εμείς στα νοσοκομεία θεωρούμε ότι υπάρχει μια περίεργη ηρεμία πριν την καταιγίδα. Μπορεί να μην έχουμε την πίεση που είχαμε στο δεύτερο και το τρίτο κύμα, αλλά αρχίζουν οι κλινικές να γεμίζουν. Είχαμε 3 νέες εισαγωγές ασθενών σε βαρύτατη κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έρθει καταιγίδα. Εν μέσω θέρους, βλέπουμε μια μετάλλαξη με τέτοιες δυνατότητες διασποράς, ολόκληρες παρέες να έρχονται μολυσμένες, νοσηλευτές να γυρίζουν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Ευτυχώς τουλάχιστον οι εμβολιασμένοι το περνάνε πολύ ελαφριά και αφορά κυρίως τις νέες ηλικίες, γι’ αυτό δεν έχουμε αυτή την πίεση».  

Παράλληλα, προέβλεψε ότι δεδομένης της τρομακτικής δυνατότητας διασποράς του, ο ιός θα μολύνει πολύ περισσότερους από το δεύτερο και τρίτο κύμα. 

Αντίστοιχα, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί κάποια επιπλέον συμπτώματα στα παιδιά χωρίς να είναι περισσότερο επικίνδυνη, αλλά η εξάπλωσή της όταν θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού, ακόμα κι ένα μικρό ποσοστό, θα δώσει έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων. «Δηλαδή αν πούμε ότι έχουμε 2 εκατ. ανθρώπους που πάσχουν κι έχουμε 1/1.000 θνητότητα, αυτό σημαίνει 2.000. Δεν είναι μικρός ο αριθμός. Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος για όλους, ενώ για τους άνω των 50 ετών είναι απόλυτη, άμεση και κατεπείγουσα επιτακτική ανάγκη. Εκεί δε θέλουμε, 75%, 80%, 90% εμβολιασμό. Εκεί θέλουμε 100%», τόνισε ο ίδιος. 

Εκτίμησε δε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τείχος ανοσίας για να μας προφυλάξει και ότι καθένας πρέπει να προφυλάξει τον εαυτό του. «Δεν προλαβαίνουμε να έχουμε τείχος ανοσίας με 80% έως το τέλος Αυγούστου», ξεκαθάρισε. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr