current views are: 4

21 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση11:11

Κορωνοϊός – σχολεία: Φόβοι για τέταρτο κύμα πανδημίας – Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τους μαθητές

Έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και στους επιστημονικούς κύκλους, για το ενδεχόμενο διάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά

Δημοσίευση 11:11’

Έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και στους επιστημονικούς κύκλους, για το ενδεχόμενο διάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου τοποθετεί χρονικά ένα νέο, τέταρτο κύμα της πανδημίας η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία κάνει λόγο για μεγάλη διασπορά λόγω της προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία.

Εντωμεταξύ ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να ανεβαίνει λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, και σήμερα, με την επιστροφή των παιδιών στις αίθουσες διδασκαλίας, αγγίζει δυσθεώρητα ύψη.

Καμπανάκι με φόντο το τέταρτο κύμα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ένα στα τρία παιδιά νοσούν πλέον από τον κορωνοϊό, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία σε γονείς, δασκάλους και ειδικούς.

Μάλιστα νέες εκτιμήσεις λοιμωξιολόγων αναφέρουν πως η απόσταση των δύο μέτρων από μαθητή σε μαθητή πρέπει να αναθεωρηθεί, μιας και δε χαρίζει τελικά την απαραίτητη προστασία από τα σωματίδια της Covid-19.

Η συγκεκριμένη είδηση προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς η λειτουργία των σχολείων αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Την ίδια στιγμή, φωνές μιλούν ακόμα και για ριζική αλλαγή πλάνου. 

Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση των γονέων: Eπιστρέφει «από το παράθυρο» η  Τηλεκπαίδευση;

Με αυτά κατά νου, ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει κάθε Τετάρτη των αριθμό των παιδιών που νοσούν, με στοιχεία βασισμένα στα διαγνωστικά τεστ.

Όσο για την πλατφόρμα «Μy school», θα περιλαμβάνει και νέο, ειδικό τομέα, όπου θα ανακοινώνονται τα ευρισκόμενα σε αναστολή τμήματα.

Το εναλλακτικό πλάνο και οι ΜΕΘ ανηλίκων

Η αύξηση των κλινών στις Παιδιατρικές ΜΕΘ αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας, με τις πρώτες σκέψεις να αναφέρουν πως ενδεχόμενα προβλήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα καλυφθούν από τα νοσοκομεία παίδων.

Σε ενδεχόμενο ακραίο σενάριο πανδημίας, «στη μάχη» θα μπουν και τα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως και τα μαιευτήρια που ενδεχομένως διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για παιδιά.

Τα προαναφερθέντα αναμένεται να ισχύσουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο κ.λ.π.

Σκέψεις για μετατροπή των ΜΕΘ ενηλίκων, σε παίδων

Τα κυβερνητικά κλιμάκια ήδη στρέφουν την προσοχή τους στην περιφέρεια, δεδομένου ότι τα κρούσματα στις ηλικίες 18 και άνω μειώνονται αισθητά.

Σύμφωνα με τον όλο σχεδιασμό, προκρίνεται η ιδέα της μετατροπής κάποιων ΜΕΘ ενηλίκων, σε αντίστοιχες παίδων.

Έκκληση για εμβολιασμό των παιδιών

Για ακόμα μία φορά, κυβέρνηση και επιστήμονες συστρατεύονται στη μάχη κατά του κορωνοϊού και καλούν τους γονείς να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους, ηλικίας 12 ετών και άνω.

Βέβαια αξίζει να τονιστεί πως ακόμα κι αν όλοι οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου εμβολιάζονταν άμεσα, η πολυπόθητη ανοσία θα καθυστερούσε τουλάχιστον ένα μήνα.

Νίκη Κεραμέως: Καθήκον μας να πείσουμε τους γονείς

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με τα οποία στις ηλικίες 15 έως 18, το 35% των παιδιών έχουν κλείσει ραντεβού.

Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τους μαθητές Γυμνασίου, όπου μόλις το 17% έχει προγραμματίσει τον εμβολιασμό του.

«Στα παιδιά μας υπάρχει μια αύξηση στους εμβολιασμούς. Αρκεί; Όχι. Και είναι καθήκον όλων μας, να πείσουμε τους γονείς για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να εμβολιαστούν» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Εν αντιθέσει, τα μηνύματα από το χώρο των εκπαιδευτικών είναι πολύ πιο ενθαρρυντικά, μιας και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το ποσοστό των εμβολιασθέντων υπερβαίνει το 80%

Αλλάζει το 50%+1;

Με το πρωτόκολλο να έχει ήδη επικαιροποιηθεί, σε ενδεχόμενο κρούσμα μέσα σε σχολικό τμήμα, οι μαθητές που κάθονται κοντά στο παιδί που νοσεί θα κάνουν υποχρεωτικά ένα τεστ την ημέρα για όλη την επόμενη εβδομάδα. Τα έξοδα θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Επιπλέον, σύμφωνα με το εναλλακτικό πλάνο και λόγω συνθηκών, το όριο του 50%+1 αναμένεται να μειωθεί προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα. Αξίζει τέλος να τονιστεί πως για να σταματήσει να λειτουργεί σήμερα ένα τμήμα 26 παιδιών, θα πρέπει να νοσήσουν οι 14 εξ’ αυτών.


σχετικα αρθρα