ΥΓΕΙΑ

Pfizer: Χάπι για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού δοκιμάζει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2021, 07:04
Pfizer: Χάπι για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού δοκιμάζει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα ακόμα βήμα προς τον στόχο της εξάλειψης του κορωνοϊού γίνεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Ένα πειραματικό, αντι-ιικό φάρμακο ξεκίνησε να δοκιμάζει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η Pfizer. Χορηγείται από το στόμα και στοχεύει στην πρόληψη του κορωνοϊού σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε αυτόν.

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα των φαρμακοβιομηχανιών, μα η ανάπτυξη αντι-ιικών φαρμάκων δεν είχε φέρει μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα

Η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ που ανακοίνωσε η Pfizer αφορά το πειραματικό φάρμακο PF-07321332, έναν αναστολέα πρωτεάσης που μπλοκάρει το ένζυμο το οποίο χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να πολλαπλασιαστεί. Θα χορηγηθεί σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός παλαιότερου αντι-ιικού φαρμάκου

Στη μελέτη θα συμμετάσχουν έως και 2.660 υγιείς, ενήλικοι εθελοντές, οι οποίοι ζουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19.

Μια δεύτερη μελέτη θα εξετάσει το PF-07321332 σε μη νοσηλευόμενους ενήλικους ασθενείς με συμπωματική νόσο, αναφέρει το Reuters.

Μέχρι σήμερα, η μόνη αντι-ιική θεραπεία για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ είναι η ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences, η οποία όμως χορηγείται ενδοφλεβίως.

Όμως ακόμα μία θεραπεία δοκιμάζεται πειραματικά από την αμερικανική Merck, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου μολνουπιραβίρης για την πρόληψη της κορωνοϊού. Η υποψήφια θεραπεία δοκιμάζεται επίσης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς για να διαπιστωθεί αν μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr