ΥΓΕΙΑ

Διαταραχές του εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση - Πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2021, 08:28
Διαταραχές του εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση - Πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν;
Facebook Twitter Whatsapp

Σε πολλές περιπτώσεις, η ακριβής αιτία των διαταραχών αυτών είναι άγνωστη.

Οι διαταραχές του εντέρου είναι παθήσεις που επηρεάζουν πολύ συχνά το λεπτό έντερο και έχουν «αποκρυπτογραφηθεί» σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Κάποιες από αυτές μπορεί συχνά να επηρεάσουν και άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος, όπως το παχύ έντερο.

Οι συγκεκριμένες παθήσεις γίνονται αισθητές κατά τη διάρκεια της πέψης, με τα συμπτώματά τους να είναι υπερβολικά άβολα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια.

Ακόμα και αν τέτοιου είδους προβλήματα σας είναι οικεία, καλό θα ήταν να μην τα αφήνετε να περνούν, γιατί η έλλειψη θεραπείας ενδεχομένως να τα γιγαντώσει.

Τα πιο συνηθισμένα είδη εντερικών διαταραχών

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει και το λεπτό και το παχύ έντερο. Μπορεί να προκαλεί συχνά γαστρεντερικά προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα. Ως πάθηση, επηρεάζει το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό της Κλινικής Επιδημιολογίας.

Νόσος του Κρον

Η νόσος του Κρον είναι ένα είδος φλεγμονώδους εντερικής νόσου. Είναι επίσης μια διαταραχή του ανοσοποιητικού κατά την οποία το σώμα επιτίθεται στους υγιείς ιστούς του. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα έντερα, στο στόμα και στον πρωκτό.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού κατά την οποία η καταναλωθείσα γλουτένη προκαλεί στον οργανισμό αρνητική αντίδραση. Η γλουτένη είναι ένα είδος πρωτεΐνης που υπάρχει σε συγκεκριμένα σιτηρά, όπως είναι το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Αν κανείς πάσχει από κοιλιοκάκη, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι όταν τρώει γλουτένη, το ανοσοποιητικό του να αντιδρά, εξαπολύοντας επίθεση προς το τοίχωμα του λεπτού εντέρου.

Εντερική απόφραξη

Η εντερική απόφραξη συμβαίνει όταν αποφράσσεται το έντερο. Η συγκεκριμένη πάθηση εμποδίζει το πεπτικό σας σύστημα να επεξεργαστεί την τροφή ή να αποβάλλει τα κόπρανα όπως πρέπει.

Παρόμοια συμπτώματα με αυτά που προκαλούν οι προαναφερόμενες εντερικές διαταραχές, μπορούν να προκληθούν κι από άλλες παθήσεις, όπως είναι τα έλκη, οι λοιμώξεις και ο καρκίνος του εντέρου. Η σωστή διάγνωση είναι βασική προϋπόθεση για να λάβει κανείς την κατάλληλη θεραπεία.

Τα συμπτώματα των συγκεκριμένων διαταραχών

Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με το είδος της διαταραχής και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αλλά, κάποια από αυτά είναι σχετικά κοινά για όλα τα είδη των εντερικών διαταραχών, και μπορεί να περιλαμβάνουν:

-δυσφορία ή πόνο στην κοιλιά
-αέρια και φούσκωμα
-ναυτία
-διάρροια
-δυσκοιλιότητα
-εμετούς

Αν έχετε προσέξει αίμα στα κόπρανά σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας άμεσα.

Άλλα συμπτώματα, παθήσεων που μπορεί να είναι σοβαρές, περιλαμβάνουν πυρετό και απώλεια βάρους.

Τι προκαλεί τις εντερικές διαταραχές;

Σε πολλές περιπτώσεις, η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Για παράδειγμα, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η ακριβής αιτία της νόσου του Κρον επίσης παραμένει άγνωστη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, όπως είναι:

-Το κάπνισμα
-Η κακή διατροφή
-Μικροβιακοί ή ανοσολογικοί παράγοντες
-Οικογενειακό ιστορικό της νόσου
-Η καταγωγή

Πώς γίνεται η διάγνωση των εντερικών διαταραχών;

Αν έχετε συμπτώματα εντερικών διαταραχών, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας για να κάνει τη διάγνωση τής αιτίας των συμπτωμάτων. Για να γίνει η διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να σας γράψει διάφορες εξετάσεις.

Για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό του ΣΕΕ, ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα διαγνωστικά κριτήρια: Κριτήρια της Ρώμης. Μπορεί να διαγνώσουν ΣΕΕ αν έχετε εμφανίσει πόνο στην κοιλιά συνοδεία τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω συμπτώματα:

-Αλλαγές στη συχνότητα των εντερικών κινήσεων
-Αλλαγές στην πυκνότητα των κοπράνων
-Συμπτώματα που βελτιώνονται μετά την αφόδευση

Για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό της νόσου του Κρον ή της εντερικής απόφραξης, ο γιατρός μπορεί να σας γράψει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική, μαγνητική ή ενδοσκόπηση, για να δει το πεπτικό σας σύστημα. Επίσης, μπορεί να σας γράψει αιματολογικές εξετάσεις.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr