ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός - Συναγερμός ειδικών για την παραλλαγή «Δέλτα+»: Ίσως είναι η πιο μεταδοτική από την αρχή της πανδημίας

Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2021, 12:17
Κορωνοϊός - Συναγερμός ειδικών για την παραλλαγή «Δέλτα+»: Ίσως είναι η πιο μεταδοτική από την αρχή της πανδημίας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι προβλέψεις δύο ειδικών στους Financial Times προκαλούν προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Σε έντονο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται η νέα παραλλαγή του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» του κορωνοϊού, η Δέλτα+, που σύμφωνα με στοιχεία θα μπορούσε να είναι έως και 10% πιο μολυσματική από την αρχική μετάλλαξη.

Η νέα παραλλαγή έχει προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων στη Βρετανία, κάτι που ώθησε τον πρώην κορυφαίο αξιωματούχο της αμερικανικής αρχής τροφίμων και φαρμάκων (FDA), Σκοτ Γκότλιμπ, να ζητήσει επείγουσα έρευνα για τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

«Χρειαζόμαστε αμέσως έρευνα για να εντοπίσουμε εάν αυτή η Δέλτα+ είναι πιο μεταδοτική, και αν έχει μερική δυνατότητα παράκαμψης της ανοσίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη πως είναι σημαντικά πιο μεταδοτική, αλλά πρέπει να εργαστούμε περισσότερο για να δούμε τα χαρακτηριστικά και αυτής και των άλλων παραλλαγών» του κορωνοϊού, πρόσθεσε.

Ειδικοί στους FT: Ίσως να είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη

Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις δύο ειδικών στους Financial Times προκαλούν προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα. Συγκεκριμένα, ο Jeffrey Barrett και ο Francois Balloux λένε ότι η AY.4.2 (Δέλτα plus) μοιάζει να είναι 10% – 15% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη που έχει κυριαρχήσει στον κόσμο.

Αν μάλιστα τα αρχικά στοιχεία επιβεβαιωθούν ή AY.4.2 ίσως είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας, επισημαίνει ο Balloux. «Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το στάδιο», συμπλήρωσε. «Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα στην οποία κινήθηκε έτσι, και ακόμα δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η αύξηση της είναι ένα τυχαίο δημογραφικό γεγονός». Η AY.4.2 «είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε μετάλλαξη υπό έρευνα», συμπλήρωσε, και αν αυτό γίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα της δώσει όνομα από ένα γράμμα του ελληνικού αλφάβητου με βάση το σύστημα ονοματοδοσίας του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στα τέλη Ιουνίου ερευνητές στη Βρετανία δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι η πρόσθετη μετάλλαξη είναι περισσότερο ανησυχητική.

Γερμανική έρευνα πριν μερικές ημέρες έδειξε ότι ενώ τόσο η Δέλτα όσο και η Δέλτα+ επηρεάζουν τα κύτταρα των πνευμόνων περισσότερο από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού, η Δέλτα+ δεν φαίνεται να είναι σημαντικά πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα. Ωστόσο την περασμένη Παρασκευή ο Τζιμ Νέισμιθ, καθηγητής στην Οξφόρδη προχώρησε σε δυσοίωνες προβλέψεις.

«Αυτή τη στιγμή η Βρετανία έχει μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού από τις περισσότερες συγκρίσιμες με αυτήν χώρες, κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα θετικά τεστ αλλά και από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους», είχε αναφέρει.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr