ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων - Οι λεπτομέρειες και η επιλογή των ασθενών

Δημοσίευση 25 Νοεμβρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2021, 07:43
Κορωνοϊός: Ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων - Οι λεπτομέρειες και η επιλογή των ασθενών
Facebook Twitter Whatsapp

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων και στη χώρα μας. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε ανοσοκατεσταλμένους και καρκινοπαθείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 2.000 δόσεις από μονοκλωνικά αντισώματα έχει παραλάβει η Ελλάδα σε πρώτη φάση και ως εκ τούτου τα κριτήρια επιλογής -αναφορικά με τους ασθενείς στους οποίους θα χορηγηθούν- πρόκειται να είναι πολύ αυστηρά.

Οι ωφελούμενοι αναμένεται να είναι μόνο όσοι ασθενείς με Covid επιλεγούν από ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα που θα «ανεβάζουν» οι γιατροί από τα νοσοκομεία όλης της χώρας, στη νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την ΗΔΙΚΑ.

Ποιοι θα προηγηθούν

Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους πολίτες πάσχουν από νοσήματα, τα οποία εμποδίζουν τον οργανισμό τους να αναπτύξει αντισώματα μέσω του εμβολιασμού. (ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς κλπ).

Υπενθυμίζεται πως η θεραπεία θα χορηγείται τις πρώτες 72 ώρες από τη διάγνωση της μόλυνσης και εφόσον δεν έχουν εκδηλωθεί σοβαρά συμπτώματα.

Τα πρωτόκολλα που έχουν δημιουργηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, θα συνυπολογίζουν το ποσοστό του κινδύνου ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, οι συννοσηρότητες (διαβήτης, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.).

Ποια θα είναι η διαδικασία για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ο ασθενής με Covid που πάσχει από σοβαρά νοσήματα και βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για βαριά νόσηση ή θάνατο, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό, ο οποίος εάν διαπιστώσει ότι πληροί τα κριτήρια για ένταξη στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, θα κάνει τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα.

Ειδική επιτροπή που έχει οριστεί από το Υπουργείο Υγείας και τα ονόματά της θα γίνουν γνωστά τα επόμενα 24ωρα σε σχετική Υπουργική Απόφαση, είναι υποχρεωμένη εντός του διαστήματος 24 με 48 ωρών να απαντήσει στο αίτημα.

Εάν ο ασθενής επιλεγεί, ειδοποιείται από το πιστοποιημένο για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων νοσοκομείο και ορίζεται το ραντεβού. Ο ασθενής μεταβαίνει στο νοσοκομείο, όπου λαμβάνει τα μονοκλωνικά αντισώματα με ενδοφλέβια χορήγηση, διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα. Μετά τη χορήγηση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Αιτήματα προς την Επιτροπή μπορούν να υποβάλλουν γιατροί από όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα, ωστόσο, θα χορηγούνται από 10 συγκεκριμένα νοσοκομεία, τα οποία θα ανακοινωθούν στη σχετική υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

Τα νοσοκομεία από τα οποία θα γίνεται η χορήγηση θα βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Κρήτη και Αλεξανδρούπολη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr